måndag, maj 16, 2005

The Story is King

Jag satte två glas, en flaska whiskey och en askkopp på köksbordet. Det och en powerbook med ett fullproppad iTunes är allt jag och min vän M behöver när vi umgås.

M är manusförfattare och copywriter och vi lärde känna varandra när vi en kväll för två år sedan satt med krossade hjärtan vid samma köksbord och samma två-glas-och-whisky framför oss. Vi upptäckte att vi hade två huvudsakliga intressen gemensamt: film och skrivande. M var den som fick mig att börja skriva fiction en gång i tiden och som alla manliga vänskaper så är man tvungen att mötas över något konkret. Som alkohol.

I fredags satt M och gav mig en föreläsning i Nine Inch Nails. Trent Reznor har precis släppt sin nya platta vilket föranledde den lilla genomgången. Jag har aldrig fallit för NIN, men med M inspirerande historia i bakhuvudet tänker jag nog ge det en chans när jag får tid i sommar. Låtarna finns ju kvar i min powerbook.

Och just förmågan att berätta en bra historia är en av de mest avgörande insikterna jag kommit till på sista tiden. Efter att ha kämpat med en uppgörelseroman för två år sedan till att jag för ett år sedan började skriva på den berättelse jag jobba på nu så inser jag att det inte finns något viktigare.

Allt skrivande, allt berättande, handlar egentligen bara om två saker: Att se och gestalta människor och att kunna berätta en bra historia.

Eller om man så vill: Ecce Homo och The story is king.

Detta känns oerhört värdefullt när jag nu börjar närma mig en ny fas i mitt liv. Den där jag tänker låta texten och skrivandet ta mig framåt, snarare än något annat (läs: reklam). Det är, precis som en riktigt bra historia, verkligen spännande.

0 Kommentarer:

Post a Comment

Länkar till denna text:

Create a Link

<< Hem