fredag, juni 03, 2005

Rensa bort amatörerna

Det har varit bloggdebatt på sveriges tidningssidor och bloggspalter senaste veckan. Det var DN:s Johan Croneman som röt till: "Hur ska man försvara och skydda bloggen från den mediaelit som redan har gigantiskt utrymme, men inte nöjer sig med mindre än allt?"

Det är klassisk underground-argumentation. Något som kommer från underjorden får inte bli mainstream. Gräsrötterna ska få behålla sitt format som de så hedervärt uppfann.

Låt oss definiera en sak: Bloggen är ett format. Inte en kulturyttring. Precis som Internet, tidningen, TV:n, krönikan, intervjun, whatever. Det är format som man fyller med ett eget innehåll.

Och eftersom bloggen, likt många andra format (punken till exempel), kommer från antietablissemanget, underjorden, amatörerna, så kommer automatiskt bakåtsträvarna och skriker till när de etablerade medierna/skribenterna tar över formatet. Bloggen är ett utmärkt sätt för de med liten budget och utan etablerad plats här i världen att få uttrycka sig (se på mig!). Men att den skulle bli sämre, eller förstöras, eller behöva räddas, bara för att ett gäng duktiga etablerade journalister och skribenter börjar använda sig av den är värsta sortens punknostalgi.

När jag för fem-sex år sedan gjorde mitt fanzine Flare så ville jag inget hellre än att få göra tidningen på riktigt, med en riktig budget. Suffixet fanzine lade jag till för att eska kredd från målgruppen. Egentligen hatade jag alla fanzines eftersom de var så satans amatörmässigt gjorda.

För mig finns det nästan aldrig något egenvärde i att vara liten och marginaliserad, ha en låg budget och en pytteliten publik. Det finns faktiskt inget värre än att romantisera litenheten. Det finns bara en sak att ta ställning till: om något är bra eller dåligt. En bra text är en bra text. Och bra är oftast också störst och bäst och vackrast och mest ETABLERAD.

Så: att nu bloggen tagit sig in i de etablerade kanalerna som har massvis med läsare (gud förbjude!) kan vara det bästa som hänt bloggen sedan den uppfanns. Nu fattas bara att vi rensar den från amatörerna. Och räddar den från undergroundträsket.

--

Några bra länkar från bloggdebatten:
Viggo i Resumé
Virtanen i Aftonbladet
Tyvärr finns inte Cronemans inlägg på nätet. Se DN 1 juni 2005.

0 Kommentarer:

Post a Comment

Länkar till denna text:

Create a Link

<< Hem