torsdag, juni 09, 2005

Slussen är död

Så har bakåtsträvarna fått säga sitt igen. En av Stockholms mest kända platser, Slussen, som sammabinder två av våra viktigaste stadsdelar, håller på att vittra sönder i betongen. En ny sluss måste byggas inom några år. Frågan är hur den ska se ut?

Till att börja med: jag hatar Slussen. Slussen är ett storstadsmässigt skämt med en löjligt komplicerad trafiksnurra och en massa obeglipliga gångar och grottor för fotgängare. Allt är betong. Allt är nedgånget, fult och skitigt. Bussterminalen som huserar under kan få vem som helst att börja kallsvettas. Dessutom håller det på att gå sönder. Det möjligtvis positiva inslaget är Debaser, en rockbar som passar denna betongmiljö. Men det är knappast en tröst när Slussen mestadels är en stor oinbjudande propp mellan Söder och Gamla Stan.

En nyritad och uppdaterad version av Slussen har redan funnits på plats. Jag kan mycket lite om arkitektur men vid första anblick ser det mycket bra ut. Öppna ljusa ytor, fler gångbanor, en ny bussterminal, bler butiker vilket innebär fler människor. En tydligare och mer inbjudande brygga mellan stadsdelarna.

Debatten har gått het i frågan. Så fort något ska ändras eller byggas i Stockholm tycks folk få något nostalgiskt i blicken, drömma sig bort i en vacker skyline med en glödande Birka Cruises-logotyp över ett mörklagt Slussen. De värnar om historien och börjar mummla om Klarakvarteren som revs.

Klarakvarteren by the way. Who gives a fuck? För femtio år sedan rev några politiker ett av huvudstadens mest nedgångna, toalettbefriade och skitiga bostadskvarter. Vi byggde en storstad, allright? Visserligen kunde väl husen fått vara lite högre, men Kulturhuset och Sergels Torg håller än i dag som tydliga markörer för stadskärnans mitt.

Så nu, när fegskitarna på Stadsbyggnadskontoret inte vågar ta beslut om det nya uppdaterade Slussen, har ett nytt förslag tagits fram, smärre identiskt med den gamla Sluss-karusselen.

”Slussen är en unik konstruktion. Den är historiskt dokument över 30-talets framtidsoptimism” säger bakåtsträvaren och stadsantikvarien Marriane Rådberg till DN.

Give me a break! Det här är en svensk lagomhet konserverad i Stockholmsnostalgi. Vem bryr sig om unikt om det bara är skit. Och vem bryr sig ärligt talat om 30-talets framtidsoptimism (!). Beror det på att vi inte har någon framtidsoptimism idag att vi måste hålla fast vid en som fanns för, ursäkta mig, sjuttio år sedan.

Jag vill ha ett nytt Stockholm. Ett växande Stockholm. Ett storstadsstockholm. För att få det måste vi glömma och gå vidare. Klarakvarteren är borta. Get over it! Slussen håller på att vittra sönder. Låt oss ta tillfället i akt och göra Stockholm ännu bättre!

I höst ska sex politska nämnder ge sitt utlåtande om de nya Slussförslagen. Låt oss hoppas att de inte tycker som majoriteten av Stockholmarna. Låt oss få ett användbart och modernt Slussen, tack.

--

Läs mer på DN:s Slussensite

1 Kommentarer:

BenGrimm skrev...

Alltid lika roligt när unga, nyinflyttade medborgare från övriga landet uttalar sig om Stockholm. Det är klart att all förnyelse ter sig som det självklara alternativet när det är just förnyelse och förändring som fått dessa medborgare att söka sig till huvudstaden! Det är nog lätt att, utan antydan till eftertanke, beredvilligt stödja rivning av det kvarteret eller den byggnaden när man inte har några som helst band till dem. Är det däremot kvarteret man växte upp i eller byggnaden man hade sitt första grovhångel i är det nog lika naturligt att en viss tvekan och ett styng av nostalgi infinner sig.
Är jag då just en sådan "bakåtsträvare" som Konrad fnyser åt i sin blog? I Konrads ögon är jag det alldeles säkert i många fall men inte i fallet Slussen. Den ÄR nedgången, betonggrå och omodern och jag är övertygad om att Stockholm skulle betjänas bättre av ett nytt, modernt, funktionellt alternativ. Men det är inte sakfrågan Slussen jag vill kommentera. Istället kan jag inte, efter att ha läst Konrads "Homage till Umeå", låta bli att försiktigt undra hur det skulle låta om rollerna var omvända!? Om jag som Stockholmare kom upp till Umeå och med samma iver förespråkade förändringar. Nej, jag missade inte att K, helt i enlighet med NÄR han befinner sig i livet, i positiva ordalag beskrev förändringar och förnyelser i sin barndomsstad. Visst, det är alltid kul med nya ställen att fukta strupen på eller att gamla kompisar nu är café-ägare. Men om vi skrapar lite på ytan i K's beskrivning hittar vi det som jag vill komma till. Därför att även om Västerbottens Kuriren fått en "smått lysande -nöjesredaktör" och nutidsorienterade ord som "ekologisk latte" har letat sig upp till de norra delarna av landet och även om detta tydligen gläder K oerhört...skulle jag vilja veta vad han tycker om att vi spränger "Apberget" för att göra plats för ett parkeringshus eller bygger igen "Rådhustorget" med nya bostäder. Eller om Bert Karlsson vill öppna Sommarland 2 i "Broparken"?
Jag tror säkert att K skulle samtycka till ett, eller rentav alla, dessa förslag men jag är övertygad om att det inte skulle ske utan eftertanke och ett styng av nostalgi!

fredag, juli 08, 2005  

Post a Comment

Länkar till denna text:

Create a Link

<< Hem