torsdag, juli 21, 2005

Författarfilmer, Del 1

The Door in The Floor”Man ska leva sitt liv så mycket som möjligt som om det vore en film” sa en tjej jag kände en gång. ”Konst är en flykt” sa M. ”All konst är tröst” sa Lundell.

Ibland spelar saker som en god historia, bra skådisar eller en favoritregissör ingen roll. Ibland ser jag film bara för att de har en viss typ av karaktär.

Författaren är en sån karaktär.

Det var Wonderboys som väckte intresset. Ända sedan jag såg den Curtis Hanson-regisserade filmen har jag inte kunna motstå en enda rulle som i någon ruta innehåller en författare.

Det handlar givetvis om förebilder. Eller drömbilder. Att hitta filmer som man skulle vilja befinna sig i. Tillflyktsorter från det liv man själv lever.

Lyckligtvis finns det många bra exempel: Before Night Falls, The Man From Elysian Fields, The Hours, Swimming Pool… listan kan göras lång. Även mediokra saker som Finding Forester blir smått lysande ur det här perspektivet.

Jag har just sett The Door in the Floor. Baserad på första tredjedelen av John Irvings roman Änka i ett år är det en av förra årets mest lysande filmer. Inte bara för att den har fantastiska skådisar i Kim Basinger och favoriten Jeff Bridges. Inte bara för det vackra fotot. Eller för att den gripande historien är så snyggt berättad.

Huvudpersonen är dessutom en författare.

En författare med en framgångsrik karriär bakom sig och ett skitstort hus i Vermont. Han cyklar omkring i stråhatt och linnekavaj framför en widescreenfond av pritoreskt amerikanskt östkustlandskap. Han äter ostar stora som bildäck. Han lufsar omkring i nattlinne och sippar whisky ur klirrande glas medan han skriver ner senaste anteckningen i sitt rörigt inredda arbetsrum.

Det är ljuvliga bilder. En konstnärsromantikers dröm. Och den här aspekten av filmtittande är just också det; romantisk.

Som bonus på DVD-utgåvan hittar man en femton minuter lång bakomdokumentär som handlar om hur filmen adapterades från bok. John Irving berättar själv om sin syn på karaktärerna, historiens uppbyggnad och bokens resa från papper till silverduk. Det handlar inte bara om att vara boken trogen, utan också om att hitta nya scener och vinklar som väger upp det man förlorar. Regissören Tod Williams gör det lysande, enligt Irving. Och Irving har rätt.

Med detta spännande extramaterial blir DVD-utgåvan av The Door in the floor inte bara en romantisk tillflyktsort, utan även något utav en instruktionsbok för den aspirerande.

Man ska lära av mästarna.

Ute i Stubbskär tackar jag gud för den portabla DVD-spelaren.

0 Kommentarer:

Post a Comment

Länkar till denna text:

Create a Link

<< Hem