söndag, juli 17, 2005

Hjärntvättad av Sektstockholm

Det blir så där ohämmat ibland.

Man har tid över, är ledig. Man har just lämnat ifrån sig nycklarna till en bostadsrätt som man inte längre äger. Man vet att man kommer åka upp till Umeå om någon dag. Sitta där i stugan och knappra på powerbooken och undra vart storstadslivet tog vägen.

Så man tar chansen när den kommer.

En god gammal vän från Piteå är i stan. Det är sommar. Fredag rent utav. Det bubblar och spritter i de få människorna som är kvar i stan. De som inte är på lantställen eller medelhavsstränder eller båtar ute i skärgården.

Så man går ut. Tar en taxi med J och A till F12 terassen nere vid Tegelbacken. Man beställer öl. Ser hela terassen fyllas med unga och vackra och solbrända stockholmare. Ser halvmånen hänga där ovanför Mariaberget på andra sidan Riddarfjärden. Pratar, skrattar, minglar.

Och man försöker förtränga att det är tredje kvällen i rad som man är ute. Tredje kvällen man lockades med in i nattlivet. Andra kvällen man botar bakisheten med en ny utgång.

Men, tänker man, det är ju ändå sommar i Stockholm. Så det börjar pipa sms i mobilen. Och innan man vet ordet av sitter man på en efterfest på Kungsholmen och sippar jordgubbslikör och diskuterar citrussmaken i Pripps sommaröl. Och gud vet vad klockan är när man somnar.

Och när man vaknar är man så där slemmig och torr i munnen igen. Med en sån där slam dunkad huvudvärk i skallen. Riv i halsen.

Och sen sitter man och äter lunch på något fik på Gästrikegatan och diskuterar något Seinfeld-mässigt världsfrånvänt. Som vad definitionen av en sekt verkligen är.

Det är då A säger det:

– En sekt är väl en sån som hjärttvättar och personlighetsberövar.

Jag lyfter den trötta blicken och känner hur hela min kallsvettiga kropp instämmer. Det är på pricken så man känner sig. Att vara ute tre kvällar i rad i Sommarstockholm är att bli hjärntvättad och personlighetsberövad.

Sektstockholm har tagit min kreativitet. Som tur är åker jag till Umeå imorgon. Där ska det skrivas.

0 Kommentarer:

Post a Comment

Länkar till denna text:

Create a Link

<< Hem