fredag, juli 01, 2005

Konsten att lära

Satt med M på Skånegatan och drack kaffe tidigt igår kväll. Vi hade sett Världarnas Krig på Biopalatset. I kvarteren runt Nytorget var det Sofo Night. Nattöppna barer och butiker. Uteserveringarna stimmade.

– Tänkte på det där vi pratade om senast, sa M.

– Vad då?

– Det där om konst och varför det är så viktigt. Visste du att konsten – och förmågan att uttrycka sig – först kom upp som ett sätt att lära ut. Det är det som skiljer oss från djuren. Att vi har en förmåga att genom berättandet och dramaturgin etc, kunna föra kunskap vidare. Aporna kan inte det, de kan lära sig att hantera ett verktyg, men de kan inte lära sin apkompis att göra det.

– Hmm, sa jag. Påminner mig om något som männen bakom Lucky People Center sa. Att det var sekunden apan kunde lära sig att stampa takten som den tog första steget att bli människa. Att musiken gör oss till människor.

Vi sörplade vårt kaffe och tittade ut över Skånegatan. Boheme-chica flickor cyklade förbi i sina riviga jeans. M fortsatte:

– Och anledningen till att vi har en större hjärna än aporna är att vi vi en gång i tiden började äta kött. När vi började äta kött – och fick i oss ett större näringsintag åt gången – så växte hjärnan. Samtidigt som vi fick mer tid att umgås när vi inte behövde jaga efter mat hela tiden. Nuförtiden behöver vi ju inte köttet eftersom vi kan gå ner på Skånegatan och köpa en vegetarisk pizza när vi vill. Men då var det avgörande för vår utveckling.

Vi drack upp kaffet och skiljdes åt. Jag promenerade hemåt, längst Skånegatan och Götgatan upp, och tänkte på det vi just pratat om. Konsten som läromedel. Tänk om mina lärare på högstadiet hade tagit fasta på det.

0 Kommentarer:

Post a Comment

Länkar till denna text:

Create a Link

<< Hem