måndag, augusti 01, 2005

Gordon Gekko goes Stig Larsson

Författarfilmer, del 2: Wonder BoysVem kan mostå en åldrande Michael Douglas ståendes på en regnig veranda i en skitig dammorgonrock, lufsig mössa och en joint i mungipan?

Det finns vissa filmer som får en att omvärdera hela en skådespelares karriär. Wonder Boys är för Michael Douglas vad Magnolia var för Tom Cruise. En komplett motpol till det skådespelarfack vi känner honom i sedan tidigare.

Gordon Gekko goes Stig Larsson, typ.

”I saw it as an opportunity to do a different type of role than some of the ’Prince of darkness’ roles I’d done recently” säger Douglas i bakomfilmen på DVD:n.

Författaren är en delikat filmkaraktär eftersom han lätt kan bli både pretentiös och patetisk. I Wonder Boys vänder man patetiken till en fördel. Man gör komedi av författarens förutsägbara karaktär och trasslar in honom i en skitstorm av märkliga omständigheter.

I filmen träffar vi Grady Tripp (Douglas), universitetsprofessor och författare på dekis som just blivit lämnad av sin fru. Hans homosexuelle förläggare (Robert Downey Jr) kommer till stan och snokar efter uppföljaren samtidigt som en av hans elever (Tobey Maguire) skjuter rektorns hund på ett cocktail-party. Dessutom blir hans älskarinna (Frances McDormand) med barn samtidigt som hans inneboende (Katie Holmes) hela tiden gör subtila insinuationer och dessutom utan lov läser hans uppföljarroman – och dissar den. Allt under samma helg.

Låter det rörigt? Det är det också. Men trots den nästan farsartade händelseutveckligen kommer man aldrig från det faktum att Wonder Boys är berättad med stort allvar i botten. Hela filmen handlar egentligen om huvudpersonens förmåga att undvika de stora livsvalen.

Och kanske är det så de mest allvarliga ämnena ska hanteras. I en skitig morgonrock, under en enorm toppluva med en joint i mungipan.

En av de roligaste scenerna i filmen sätter ett nytt ljus på begreppet skrivkramp. Grady Tripp sitter i sitt arbetsrum och konstaterar kort: ”I don’t belive in writers block”.

Sen tar han upp sitt manus – ursprungligen tänkt till 250-300 sidor – stoppar ett nytt ark i skrivmaskinen och knappar in den sida han befinner sig på.

Sidan 2611.

0 Kommentarer:

Post a Comment

Länkar till denna text:

Create a Link

<< Hem