tisdag, augusti 02, 2005

Uppföljning: Slussen

Jag hörde någon säga att man måste bo i Stockholm i minst fem år för att få kalla sig Stockholmare. New York har tio år, Stockholm fem.

Fick en kommentar för några veckor sedan på min text om nya Slussen. Signaturen BenGrimm väckte några intressanta frågor. Om infödda respektive inflyttade Stockholmare och deras relation, kanske lojalitet, till stans vara och icke vara.

Vi var båda eniga dock, Slussen behöver förnyas och inte göras en remake på.

Men i undertexten anar jag något annat. Något som säger att jag, som inflyttad Stockholmare (fem år i år) inte har samma rätt att tycka till om Stockholms framtid som de infödda. Jag saknar dessutom både eftertanke och nostalgi. Det sistnämda är jag gärna utan, det förstnämda försöker jag hålla mig med så gott jag kan.

Men det är möjligt att mina något… erhm… dramatiska formuleringar i Slussen-texten talar för brist på eftertanke. Och kanske är det så, att min uteblivna på barndom i huvudstaden skärper min åsikt något.

Min poäng är inte desto mindre densamma. Stockholm är en feg stad när det gäller förändringar i stadsbilden och Slussen-projektet är ett ypperligt exempel på detta.

Däremot tycker jag inte, som BenGrimm spekulerar i, att jag är mindre benägen att förespråka förändringar i Umeå än i Stockholm. Spränga Apberget? Be my guest!

Min enda reservation är att jag inte känner lika starkt för det. Umeå är liksom inte riktigt är min stad längre.

Stockholm är min stad. Och jag älskar den.

0 Kommentarer:

Post a Comment

Länkar till denna text:

Create a Link

<< Hem