torsdag, september 29, 2005

Förvirrad och ställd

När jag ändå är inne och tallar på ämnet feminism.
    Köpte Lundells nya bok Värmen för en vecka sedan. Kände mig lite väl fanatisk när jag stod där vid bokdisken samma dag den kom ut, men vad gör man. Jag tyckte ju så mycket om Friheten.
    Hursomhelst. Är halvvägs in nu och har kommit till den i media så uppblåsta passagen där han orerar över feminismen. Låt mig först säga att det verkligen är uppblåst. Hans passningar till de unga kvinnliga feministkrönikörerna utgör inte mer än en halv sida i effektiv text. Romanen är 559 sidor lång.
    Men när jag väl pressar mig igenom det där kapitlet så tänker jag på något annat.
    Något som har med mansrollen att göra.
    I det aktuela kapitlet möts Lundells två alteregon, rockmusikern Poul och författaren Bull, i en flådig villa utanför Cannes på franska rivieran. De har två 25-åriga lesbiska modelltjejer som ligger och slickar varandra vid poolen (ja, du läste rätt!). De dricker mineralvatten och stirrar ut över Cote d'Azurs strandlinje.
    Det är författaren Bull som ondgör sig. Ebba-Witt Brattström får sig en rejäl känga. Han rabblar långa harranger över feminsmen i stort. Över kvinnorollen och mansrollen. Och, såklart, om feministkrönikörerna.
    Men det som slår mig när jag läser, det som trängs mellan raderna, är hur förvirrad han låter. Lundells böcker är ju alltid ett enda långt identitetssökande. Men när det gäller just feminismen låter han uppriktigt lost bakom all ilska.
    Jag kan inte riktigt sätta fingret på det. Men det känns väldigt symptomatiskt på något sätt.
    Vad var det den hette, Susan Faludis bok? Ställd, eller hur?
    Kanske borde ta och läsa den.

0 Kommentarer:

Post a Comment

Länkar till denna text:

Create a Link

<< Hem