söndag, december 04, 2005

Estetiken vinner

Läser Peter Kadhammars skildring av Irak-kriget i Vägen till Bagdad.
     Skolarbete. Recension skall skrivas. Omdömen rasslar i mitt inre. Bra skildrat… kriget nyanseras… vass penna… öga för detaljer…
     Till slut kommer på mig själv med att tänka: Berörs jag av det här? Bryr jag mig – egentligen?

Martin Gelin skrev ett bra inlägg om krigsestetik efter att ha sett Sam Mendes nya film Jarhead.
     “Jag minns när jag var tolv och gick upp mitt i natten för att titta på CNNs sändningar från Irak – jag tyckte att det var läskigt och hemskt och vidrigt med alla bomber, men jag tyckte också att det var det coolaste jag sett, de där gröna ljusen som svischade fram i nattluften som fyrverkerier från en annan planet.”

Kriget blir till populärkultur. Den skicklige krigskorrespondenten gör eländet till nervkittlande prosa. Till slut har man väl fjärmat sig från verkligheten så pass att till och med nyhetsinslagen på teve förvandlas till scener ur ens favoritavsnitt av Vita Huset.
     När är det dags att börja oroa sig?

0 Kommentarer:

Post a Comment

Länkar till denna text:

Create a Link

<< Hem