måndag, december 05, 2005

Före och efter Joan Didion

Det är märkligt hur snabbt det går att ta in en ny företeelse i sin världsbild. Och hur avgörande det kan vara.
     Ta din favoritartist/författare/regissör. Jämför livet innan du första gången upplevde ett verk av denne favorit med livet efter.
     Inte samma sak.
     Allting har ett före och ett efter. Palme-mordet. Elfte september. Quentin Tarantino.
     När tidningen Pop på nittiotalet oavbrutet tjatade om att musikhistorien ständigt måste skrivas om tror jag de menade något åt det hållet.
     Det kan hela tiden dyka upp något nytt – eller gammalt för den delen – som ställer allt på ända. Som reviderar ens syn på tillvaron. Eller bara kompletterar den på ett sätt som gör det omöjligt gå tillbaks till hur det var innan.

Även mindre omvälvande – men väl bildande – exempel kan appliceras på tesen.
     För några månader sedan hade jag ingen aning om vem Joan Didion var. Men ett inslag i SVTs bokmagasin Babel introducerade mig snabbt för den amerikanske författaren och journalisten.
     Helt plötsligt är Joan Didion en självklarhet. Hennes historia. Vad hon åstadkommit. Att hennes senaste bok The Year Of Magical Thinking handlar om sorgen efter hennes makes bortgång.
     Lika självklart känns det när jag hittar en lång Gradvall-signerad intervju med kvinnan i Kulturhusets kundtidning (även i Sydsvenskan).
     Det var längesedan jag läste något så inspirerat av Jan Gradvall. Inspirererat på det där fanzine-sättet. Befriat från stilistiska klacksparkar. Bara en kärleksförklaring och ett långt samtal med en idol som säger saker som:
     ”Att skriva handlar om att fokusera. När du fokuserar på något kommer du in i en rytm. Du ser var allt material du kommit över passar in och var det inte gör det. Att behålla den sortens fokus är det allra svåraste med att skriva. Alla avbrott förstör det.”
     Resultatet är en alldeles lysande fråga/svar-text. Tidningen Sex borde vara avundsjuk.
     Jag vet att jag är det.

0 Kommentarer:

Post a Comment

Länkar till denna text:

Create a Link

<< Hem