lördag, december 17, 2005

Trettio plus trettio

Trettiotusen i avgångslön. Plus trettiotusen i frilansarvode.
     När Fredrik Strage tog anställning på DN På Stan hade han bara ett krav: att han skulle få tusen kronor mer i lön än sin chef Viggo Cavling. Det fick han. Det blev trettiotvå tusen i månaden. När han sedan sade upp sig, långt tidigare än kontraktet sträckte sig, fick han ett avgångsvederlag på nästan ett års månadslöner. Månaden efter att han sagt upp sig började han dock fakturera frilansarvode till DN på 40 000 i månaden. Motsvarande en månadslön på trettio.
     En svindlande ekvation.
     Drygt trettiotusen i avgångslön. Plus trettiotusen i frilansarvode.

Allt detta återberättades på Resumébaren i torsdags när chefredaktör Viggo Cavling intervjuade sin gamle anställde Fredrik Strage angående den nya boken Fans.
     Det var en rätt lugn tillställning. Mediastimmigt. Reklamsnubbar i lufsiga skägg. Marknadstjejer i stövar upp till knäna. Vitt vin.
     Det är egentligen konstigt att jag inte tagit mig iväg tidigare. När jag jobbade på byrå pratade vi hela tiden om att vi måste iväg på såna branschmingel, flexa med visitkort och networka.
     Det hände aldrig.
     Istället var jag där nu, som student, med helt andra mål i min agenda.

Jag hade tänkt skriva något om förebilder. Min consiglere D har nämligen upprört klagat på att jag refererat alltför positivt till vissa äldre journalister på den här sidan. Han kan mycket väl ha rätt i det. Och jag har länge tänkt att jag kanske – en gång för alla – borde göra upp med alla de där tidningen Pop-skribenterna som inspirerat mig till det här yrket.
     Men jag kommer inte på något smart att säga. Jag står ju där, på Resumébaren och lyssnar till hur Viggo Cavling intervjuar Fredrik Strage och inser att förebilderna är svåra att undvika.
     Istället ekar den där dealen Strage fick med DN i skallen.
     Strage berättade nöjt att han med pengarna lyckades lägga en handpenning på sin bostadsrätt på Östermalm och tog möjligheten att – just det – skriva sin bok Fans.
     Some guys. Vilka förutsättningar!
     Jag hade tänkt skriva något om förebilder. Istället blev det något om avundsjuka.

0 Kommentarer:

Post a Comment

Länkar till denna text:

Create a Link

<< Hem