fredag, januari 27, 2006

Bloggen är nya sängvägen

Det hade kunnat uppfattas som en riktigt sylvass dolk i sidan när min klasskompis över ett trevligt catch-up-samtal efter julen kommenterade den här sidan med orden:
     – Jävla skrytblogg!
     Men jag tog det som en komplimang.
     Kanske för att jag i ur och skur sedan jag började plugga ivrigt förespråkat bloggformatet som marknadsföringsverktyg för den okände skribenten. Om det uppfattas som självhävdelse – mission accomplished!
     Och för mig har det faktiskt funkat. Praktikplats och frilansjobb har trillat in med de här skriverierna som enda referensram.
     Men det finns ju fler exempel. Kulturreportrarna på Diagnos ägnade ju halva förra året åt att blogga upp sina mediaidoler i brygga. De stal formen från sina förebilder, skrev en namedroppingblogg ur underdogperspektiv och lyckades på så sätt, mycket imponerande, flytta fram sina positioner i mediastockholm.
     Björn af Kleen outade sin metod i en krönika på Bloggportalen i somras och strax därpå försvann han bakom ett rökmoln och lämnade bloggen åt sitt ouppdaterade öde. Sedan dess har han knipit år sig redaktörsposter på både tidningen Sex och Rodeo.
     Bloggen som den nya sängvägen, liksom.
     You gotta love it.
     Men att använda bloggen som ett medel för ett mål väcker också frågor. Skulle jag ha den här sidan om jag hade min fasta krönikeplats, den där redaktörstjänsten och liksom, mitt imperium?
     När jag ägnade mig åt fanzineverksamhet under gymnasietiden (kommer ett retrospektiv inom kort) ville jag inget hellre än att få göra just det, producera tidning, fast med större budget. På riktigt.
     Bloggen och fanzinet delar ju den oantastliga fördelen att man har all makt själv. Men ofrånkomligen måste man nog se på den som något slags komplement.
     Man kan bara vara underdog så länge.
     Men än är inte måttet rågat. Om det är någon historia som löpt som en röd tråd genom dessa inlägg sedan jag startade den här bloggen, så är det möjligtvis den om en snubbe som bestämt sig för att bygga en ny karriär baserat på sitt skrivande.
     Och den historien har ännu inte sett sitt slut.

6 Kommentarer:

gertrud skrev...

Jag kan förstå din klasskompis komentar. Bloggen kan lätt uppfattas på det sättet. Men det skrytsamma bleknar med veteskap om din oftast ödmjuka framtoning.

lördag, januari 28, 2006  
Lars skrev...

"flytta fram sina positioner i mediastockholm"


...herregud, vad jobbigt du verkar ha det. Man tycker uppriktigt synd om dig och blir melankolisk över din ängsliga karriärism. Du är som en parodi över en mediahora. Det är inte skrivandet som hantverk som lockar dig - bara statusen, ställningen, pengarna, de fina människorna och sammanhangen.
Well, lycka till grabben, det kan behövas.

söndag, januari 29, 2006  
Konrad Olsson skrev...

Nädu Lars, där har du fel!

För protokollet så vill jag nämna att jag förra året gav upp just status, ställning och pengar för kärleken till hantverket.

Men i utövningen finns det självklart vissa sammanhang som lockar mer än andra. Vilket är precis vad min text handlar om. Det etablerande kontra det ideella, etc.

Dock är det tråkigt att jag uppfattas som ängslig – det är verkligen inte meningen. Jag får skylla på att jag har karriärismen i blodet.

Tack ändå för lyckönskningen. Jag hoppas du lyser som en stjärna vartän du lever och verkar.

söndag, januari 29, 2006  
Addison. skrev...

Med tanke på att (nästan) alla redaktörer jag jobbat med är killar är jag glad att bloggen är den nya sängvägen ...

söndag, januari 29, 2006  
BenGrimm skrev...

Förakta inte lämmeln! Kul att se den första riktigt hårda kommentaren i din blogg (min kommentar på "Slussen är död" var milt ifrågasättande på sin höjd). Jag konstaterar samtidigt att ett tomt dansgolv förblir tomt tills det där första paret tar sina första försiktiga danssteg. Vi är sådana vi människor vi vill att någon annan kastar sig ut först, å sen kan vi göra det...lite som lämmeln. Jag hoppas på ett veritabelt lämmeltåg av kommentarer i din blogg framöver!//BloggBeduinen

måndag, januari 30, 2006  
Konrad Olsson skrev...

BloggBeduinen: Korrekt noterat angående lämlarnas dansgolv. För att uppmuntra en mer levande diskussion har undertecknad dessutom infört en svara-på-kommentarer-policy här på Pacino.se

måndag, januari 30, 2006  

Post a Comment

Länkar till denna text:

Create a Link

<< Hem