torsdag, januari 19, 2006

Stockholm moments 6/10

Gatstumpen utanför biografen GrandDet är ögonblicket efteråt som avgör.
     Ljuset har tänts, eftertexterna rullar bort och folk mummlar ut ur salongen med sina första spontana omdömen. Själv kliver jag ut på gatan sist av alla och försöker in i det längsta dra ut på känslan jag fått av filmen. Man vill att det ska sjunka in, att upplevelsen ska landa, innan man dissekerar den med snärtigt formulerade åsikter.
     Jag går nästan uteslutande på bio ensam.
     Inte sällan stöter jag på höjda ögonbryn och ifrågasättande kommentarer om varför i hela friden jag ägnar mig åt en sådan utelämnande aktivitet. Gå på bio utan sällskap? Man skulle lika gärna kunna tatuera in en "ensam ung man söker"-annons i pannan.
     Men det inget med självspäk att göra.
     Det handlar om ett smått fanatiskt intresse. Och att hitta det ultimata sättet att uppleva det på.
     Grand på Sveavägen har bäst förutsättningar. Inte bara för sin smakfullt inredda foajé, de nyrenoverade komfortabla salongerna och de, för biobesöket så viktiga, fräscha toaletterna. Det handlar om miljön utanför biografen.
     Till skillnad från de stora bioplatserna i Stockholm – Hötorget, Kungsgatan, Medborgarplatsen – erbjuder gatstumpen utanför Grand precis rätt mått av anonym stadsbild och tillräcklig folktomhet för att man ska kunna förlänga sin bioupplevelse till fulländning.
     Att man tio minuter senare scrollar maniskt i mobilens telefonbok är en helt annan historia.

0 Kommentarer:

Post a Comment

Länkar till denna text:

Create a Link

<< Hem