fredag, januari 20, 2006

Stockholm moments 7/10

Götgatspuckeln

Jag ska inte använda prefixet ”riktig”, men man känner sig som en stockholmare när man befinner sig på en plats i staden och inser att man varit där förut, för längesen, under helt andra omständigheter.
     En känsla av att ha vuxit med staden.
     Allra mest känner jag så i kvarteren kring götgatspuckeln. Mitt allra första Stockholm. För ganska exakt tio år sedan genomförde jag en storögd prao hos min bror på tidningen ETC, som då huserade i ruffigt inredda kontorslokaler ovanför O'learys på Götgatan 11. Två veckor som gav mig en smak för mediastockholm som aldrig gick ur.
     Det har runnit en hel del vatten genom Slussen sedan dess. Götgatan har förvandlats från ett skitigt och högtrafikerat tillhåll för gitarrverkstäder och second hand-butiker till en chic och moderiktig shoppinggata.
     Staden förändras. Och jag med den.
     För tio år sedan skulle jag säkert muttra något kvasi-kommunistiskt om den creddfyllda kommersialiseringen av söder. Idag skulle jag aldrig ens tänka tanken att kritisera den. Inte med en så fin kaffebar som Sosta. Eller en så praktisk galleria som Bruno. Eller bara det faktum att denna bit av Götgatan numer är en gågata.
     Det är tvärtom ett växande storstadsstockholm i sitt esse.

0 Kommentarer:

Post a Comment

Länkar till denna text:

Create a Link

<< Hem