måndag, mars 27, 2006

Allt genast!Den senaste veckans dagar i centrifugen har påmint mig om tiden då man jobbade på riktigt. När man drev byrå och fakturerade och ledde måndagsmöten och hade ångest inför budgeten och nästa månads löneutbetalning.
     Jag minns att man då och då, mitt i all den jobbhysterin, brukade unna sig lite onödig shopping på lunchrasten. Med huvudet kokande av projektdeadlines slank man in på någon klädbutik eller bokaffär och shoppade loss i femton minuters välförtjänt verklighetsflykt.
     I veckan gjorde jag det igen. Och glömde bort det.
     Det var inte förän jag hade levererat sista texten i söndags och tagit tunnelbanan in till Medborgarplatsen och sett Matchpoint på Biopalatset som jag kom ihåg det. Jag hade ju köpt Closer på dvd mitt emellan två av intervjuerna uppe i Umeå.
     Ett väldigt lyckat sammanträffande. Jag såg genast framför mig hur Matchpoint och Closer kommer bli en skön double-feature framöver. Två filmer med känslomässigt störda rikingar och konstnärswannabes som svassar omkring i Londons vackra teater- och konstgallerimiljöer. Sex och svek och sagornas två vackra änglar i händelsernas mitt. Natalie Portman i den ena. Scarlett Johansson i den andra. Den förstnämda vann. Den sistnämnda förlorade.
     Det här var första gången jag över huvud taget fattat en Woody Allen-film. Och jag ryser fortfarande när tänker på Scarlett Johanssons alkosuddiga skådespeleri i filmens inledande flirtscener.
     Hur är det nu man säger... jo, mästerligt!

Något helt annat: för att väga upp mina tidigare sågningar av en viss chefredaktör ber jag er klicka här och se Viggo Cavling förklara för JMK:s elever att deras skola borde läggas ner.
     Jag tyckte det var fruktansvärt roligt. Och bra. Märk särskilt tjejen i början som stolt förklarar hur många år hon ägnar åt studierna för att sedan konstatera:
     – Sen blir jag en helt färdig journalist!
     Häpp! Kan man bli en ”helt färdig journalist”? Vad gör man när man är ”helt färdig”? Låter som något man vill vara på sin dödsbädd. Och dessutom: jag hade ingen aning om att det fanns en särskilt ”praktisk” journalistkurs på JMK. Som dessutom är något slags tillval! När är journalistik inte praktisk? Och vad gör man de första två åren?
     Akademiker är ett släkte jag sent kommer förstå mig på. Kanske för att jag aldrig kunnat acceptera tanken på att det måste vara en transportsträcka innan man får göra grejen.
     Jag vill göra grejen här och nu. Genast!
     Har jag sagt att jag hatar att stå i kö också?

7 Kommentarer:

karin skrev...

har du aldrig tänkt på att själva studierna är "grejen" för många? att få läsa tonvis med böcker i ämnen som man är intresserad av, fika i timtals och diskutera spännande ämnen och problem - det är inte alls dumt. dessutom kan man ju lätt trilla in i den populärkulturella dimman den vägen och känna sig som en av alla tusentals studenter man sett på film och tv tidigare...

tisdag, mars 28, 2006  
Konrad Olsson skrev...

Jo, jag har förstått att man kan se på utbildningen på det sättet. Men jag har själv inte lyckats känna av den "frihet" man påstås kunna ha som student. Är nog lite skadad av att ha jobbat fem år direkt efter gymnasiet. Men apropå studenter på film – har du något bra tips?

tisdag, mars 28, 2006  
Alexandra skrev...

Men Konrad, är du student på riktigt? Om inte så har du ju inte gett det en ärlig chans!

tisdag, mars 28, 2006  
Konrad Olsson skrev...

Självklart är jag inte student på riktigt. Fråga mina lärare. Däremot är jag på riktigt.

tisdag, mars 28, 2006  
Alexandra skrev...

Då borde du prova på det Konrad! Helt plötsligt skulle du förstå dig på blivande akademiker som kämpar längs transportsträckan och njuter av varenda minut!

tisdag, mars 28, 2006  
karin skrev...

tips: wonder boys. alla små scener i olika woody allen-filmer där folk rör sig i universitetsmiljöer, t ex hannah och hennes systrar. brideshead revisited. six feet under. gilmore girls. buffy.

torsdag, mars 30, 2006  
Konrad Olsson skrev...

Ahh, Wonderboys, författarfilm, underbar, skrev om den i somras. Tack för tipsen. Kommer eventuellt skriva en skolgrej om studenter på film.

lördag, april 01, 2006  

Post a Comment

Länkar till denna text:

Create a Link

<< Hem