fredag, mars 03, 2006

EldprovetJo, praktiken förlöpte såklart snabbare än någon hinner säga ”polskt tryckeri”. Och med tanke på att A kom som ett yrväder och försvann som en avlöning innan vi ens kom i stämning för att skandera ”vi står inför något stort” så har den senaste veckan varit minst sagt omtumlande.
     Så man spottas ut i fredagskvällens vad ska jag göra nu med samma utarbetade känsla i kroppen, samma hårda ringar under ögonen, som under tiden på webbyrån. Men nu, för första gången på mycket länge, med den där ljuvligt nöjda känslan i kroppen.
     Utarbetad, visst. Men lycklig över att ha åstadkommit något. Att ha levererat. Att för första gången ha fått visa vad mitt skrivande går för i en professionell miljö.
     Och det går. Rätt bra om jag får säga det själv.

Det finns självklart tusen andra detaljer som snurrar i huvudet. Allehanda redaktionsporr. Slutlämningseufori. Att känna fingrarna rassla över tangentbordet. Se layoutskisserna ta form. Känna sig delaktig.
     Och jag försöker komma på några sköna iaktagelser, något hett insiderstoff att droppa från magasinvärlden. Men jag kommer inte på något mer spännande än att magasinredaktörer gillar att prata nostalgiskt om sin tid på lokalblaskans sportredaktion. Och om ”tandy” – något slags urmoderlig version av faxen, om jag förstod saken rätt.
     Dessutom är det rätt folktomt på tidningsförlag under sportlovsveckan.
     Den mest givade upptäckten är dock att magasinet sätter storyn framför allt.
     Det gillar jag.
     Jag vill berätta historier. Inte så mycket mer.

Tankar om en framtida frilanstillvaro bränner genom skallen och hela tiden detta ifrågasättande av vad jag egentligen vill göra. Den ständiga utgångspunkten blir också min slutsats:
     Jag vill skriva.
     Kan det få vara så enkelt?
     Så länge jag har mitt namn under texten och inte någon blöjlogotyp är jag hyfsat nöjd.

Bloggens syfte står också under ständig granskning. Vad ska jag ha den till? Inget bra svar där heller. Så jag tänkte pröva något nytt. Något mer spontant, mer skissartat, mer… bloggartat?
     Som det här.
     Vi får se vart det leder.

Praktiken är över. Eldprovet avklarat. Nästa måndag är jag tillbaks på redaktionen som löntagande inhoppad resurs. Ja, det tar sig. Sannerligen.
     Mars har det hunnit bli också. Om en månad kommer våren.
     Då är Stockholm vackert!

10 Kommentarer:

Ivana Vukadinovic (Skribent för Chili) skrev...

Hej på dig KONRAD! (Konny boy) Jaa, så var den tunga och krävande praktikmånaden över...håhåjaja, men e-nytt är väl inte så dumt det heller, eller? Peter Carpelan är en riktig goding!;)
Okej, nu är jag bara jobbig. Som fan.
Men du, erkänn att det ska bli kul att få träffa alla kära klasskamrater igen?
Sitta och slappfika i matsalen på Kagge.
Nä, du ser inte fram emot det heller. Förstår dig. E-nytt "redaktionen" är ljusår ifrån ett glassigt magasin.
Men ha en bra helg i alla fall!
/Ivana (som just nu sitter i Johannas källare och längtar bort från Kaggeholm och ut till verkligheten)

fredag, mars 03, 2006  
Jonas B skrev...

Du är grym, på riktigt. Var gör du din praktik? Vill läsa.

lördag, mars 04, 2006  
Håkan skrev...

Du är bra Konrad! Gillar tonen i ditt skrivande. Gå på magkänslan och lev efter drömmen om att bli en fullfjädrad skribent! Det får vara så enkelt. Absolut!

Undrar också, vart gjorde du din praktik? Är nyfiken på dina texter.

lördag, mars 04, 2006  
Konrad Olsson skrev...

Tack! Och tack! Köp senaste numret av Residence (kommer typ efter helgen) om ni inte har något emot att läsa om arkitekter och formgivare. Det är en fin bild på mig i medarbetarrutan. Skön egoboost.

Ivana: du är för rolig.

lördag, mars 04, 2006  
Janne skrev...

Ha, då var det alltså K.Häglund som orerade om gamla Tandy-tider? Och han försöker fejka att han är digitalt uppdaterad nu, ger sig på blogosfären i varje krönika. Han är slut!

lördag, mars 04, 2006  
Konrad Olsson skrev...

Det blir ingen höna av den fjädern, Janne.

lördag, mars 04, 2006  
Destiny skrev...

Jag förstår att en fax kan ha en urmodig föregångare, men hur är föregångaren om den är urmoderlig? Väldigt snäll? Påminner om mössa när det är kallt?

Och SÅ gammal tror jag förresten inte Häglund är. Tandyn uppfanns nog efter faxen. Den var ett slags dator, vad jag minns. Så här såg den ut:

http://www.datasalen.se/Utstallning/Data/Tandy/tumnageltaa.htm

Fin va?

Och visst ska jag köpa Residence. Det gör jag alltid. Jag hejar på dig, Konrad.

söndag, mars 05, 2006  
Konrad Olsson skrev...

Destiny: Jag tänker mig urmoderlig som i föregångare. Ex: "Man har länge sökt allas vår URMODER, länken mellan havsdjuren och landdjuren och trott sig ha funnit den i groddjuret Ichthyostega." Men du kan ha rätt i att tandyn kom efter faxen – även om faxen levde längre.

Ordet urmodig var en ny bekantskap, tack för det. Och för den roliga länken! Och för att du hejjar på mig! Tack!

söndag, mars 05, 2006  
Kjell skrev...

Tandy var en grej man skickade digitala texter med från laptop till redaktion... hade en sån när jag skrev konsertrecensioner på Aftonbladet, mitt första jobb, sent 80-tal. Men ärligt talat var det chefredaktör Mårten som gick i gång på det där, det var han som skrev sport.
Annars kan nog Konrad bekräfta att jag varken är nostalgisk eller oteknisk.
Eller hur, Konrad? (Tungan rätt i mun nu, du ska jobba hos oss på måndag...)

söndag, mars 05, 2006  
Konrad Olsson skrev...

Hehe, jag hade en lång förklaring om vem som sa vad, vem som skrev om sport och om att du är den mest tekniskt orienterade journalist jag träffat. Men jag tyckte det blev för detaljerat och navelskådande. Hence hönan och fjädern. Ses på måndag!

tisdag, mars 07, 2006  

Post a Comment

Länkar till denna text:

Create a Link

<< Hem