torsdag, mars 30, 2006

En björn som soverDet är som det är när man är många bröder och halva skaran bor i Kalifornien – man pratar inte så ofta. Det blir mest skvaller via mail och nödvändigt informationsutbyte sker via morsan. Men när jag för ovanlighetens skull fick min äldre på tråden häromdagen öppnade han genast med att fråga:
     – Du är inte rädd att MPAA ska komma och ta dig?
     – Ursäkta?
     Han syftade på mitt indiskreta bloggande om att tanka hem teveserier via BitTorrent.
     – Men det är ju bara teve-serier, försökte jag. Det är väl film och musik som är minerad mark?
     – Så låter det inte här i alla fall.

Men så låter det här, tänkte jag. Jag minns ju ett Kjell Häglund-signerat reportage i Residence för en tid sedan där han konstaterade att det ”finns inga tevebolag eller upphovsrättsorganisationer som bryr sig det minsta om att folk laddar ner teve.”
     Sen insåg jag att det reportaget skrevs för två år sedan. Nu tycks inställningen vara annorlunda. För bara någon vecka sedan påpekade Jan Gradvall i en krönika att tusentals svenskar följer Sopranos ”genom att illegalt ladda ned från nätet”.
     Jag var tvungen att kolla upp om det stämde, det som brorsan påpekade. Finns det verkligen någon som bryr sig om tevenedladdningen?
     Och japp. Mycket riktigt. En snabb googling visade att Motion Picture Association of America, MPAA, skickade ut en pressrelease redan i maj förra året där de klargjorde att även fildelare som sprider teveserier är måltavlor för deras rigorösa lobbyarbete.

“Every television series depends on other markets-syndication, international sales – to earn back the enormous investment required to produce the comedies and dramas we all enjoy and those markets are substantially hurt when that content is stolen. (...) Protecting the television industry is essential.” – via Slyck.

Men i Sverige tycks inte debatten om upphovsrätt vad gäller teveprogram ha nått särskilt långt. Den svenska lobbyorganisationen Antipiratbyrån talar nästan uteslutande om film och datorspel på sin hemsida. Endast långt ner på FAQ-sidan hittar man en rad om teveprogram:

“Får jag ladda ner tv-program som en privatperson lagt ut på Internet om de redan visats på tv? Nej, om de nedladdade tv-programmen lagts ut på Internet utan tillstånd från rättighetshavarna så är det olagligt att kopiera.”

Detta beror såklart på att nedladdningen av svenska teve-serier tycks vara marginell, allt att döma av tillgången på befintliga Torrent-siter.
     Och däri ligger ju också det stora problem som nedladdningen innebär för tevebranschen. Att ladda hem teve-serier handlar inte i första hand (tror jag) om att undslippa kostnader för dyrbara dvd-boxar – det handlar om behovet att se amerikanska teveserier när de verkligen kommer. Istället för att vänta på att de ska sändas månader eller år försenade i svensk teve. Detta är den nöt som tevevärlden måste lösa internationellt innan en vettig legal lösning för tevetittande kan ersätta BitTorrent.
     Den svenska teve-torrent-debatten är uppenbarligen en björn som sover. Själv har jag inget behov av att väcka den – i skrivande stund står två avsnitt av Big Love på nedladdning bakom word-fönstret – men jag kommer följa utvecklingen med intresse.
     Och det här inlägget, som blev sjukt mycket längre än det var tänkt, kom sig mest för att stilla min egen nyfikenhet.
     Tjena brorsan! Vi hörs snart!

1 Kommentarer:

karin skrev...

tror du inte att den svenska debatten hade varit bra mycket livligare om folk hade fått för sig att ladda ner svenska tv-serier i stor skala? nu är det ju veronica mars och alla andra serier det står om på televisionwithoutpity som man vill ha. det har ju nästan varit det lustigaste med åtalen som hittills har kommit. jaså, nån laddar ner hip hip hora? borde inte producenterna vara lite glada för intresset?

torsdag, mars 30, 2006  

Post a Comment

Länkar till denna text:

Create a Link

<< Hem