lördag, mars 04, 2006

En magasinnörds bekännelserPå en stark andraplats i Stockholms begagnade tidningsvärld kommer Seriegrossisten på Upplandsgatan.
     Här trängs snoriga kids i jakt på senaste samlarkorten, seriekonnossörer med vintageutgåvor av American Splendor under armen och så jag, bläddrandes i magasinbackarna under pocketväggen.
     Butiken är långt ifrån lika välsorterad som Serieslussen på St Paulsgatan (som jag skrev om här), men det går alltid att hitta senaste numret av Café för halva priset och spridda skurar av svenska, engelska och amerikanska magasin.
     Decembernumret av GQ för en tjuga, Les Enfants Terribles New York-nummer för femton spänn och så bästa fyndet – som fick Stockholmsromantikern i mig att tugga fradga av upphetsning – den vältypograferade Blick, som ges ut av Stockholm Stadsmuseum.
     Visserligen plågsamt torrt akademikerspråk, men jag kan bara inte värja mig från rubriker som Det var vid Slussen jag började fotografera, följt av en svartvit serie Slussenbilder av Gunnar Smoliansky från 1952.
     Jag menar, jeez, fotografiet i inlägget här nedan är taget vid Slussen.
     Det handlar om tillhörighet, antar jag. Jag tar varje chans att lära mig mer om staden. Av samma anledning som fick mig att maniskt memorera innerstans alla gatunamn när jag just flyttat hit.
     Hej, här är jag, en nästan riktig Stockholmare!
     I Blick kryddas textreklamen för muséets forskarsal av en intervju med Martin ”Stockholmsmaestro” Stugart och ett tiotal sidor redogör för Per Anders Fogelströms donerade samling av Stockholmania.
     Jag slutade hamstra vinylskivor när jag var fjorton, CD-skivan övergav jag med iPoden och sedan dess har jag trott mig stå över hela samlarkulturen. Men icke! Begagnade magasin och Stockholmskuriosa fyller nördkvoten med råge.

Lördagens magasinvandring fortsatte till Södermalm, men Serieslussen på St Paulsgatan hade hunnit stänga när jag kom förbi strax efter klockan fyra. Vanligtvis brukar de hålla öppet betydligt längre om helgerna. Kanske förklaras de lyckta dörrarna av den bittra lapp som hängde i entréfönstret:
     ”Inga inköp – tack biltullar!”

0 Kommentarer:

Post a Comment

Länkar till denna text:

Create a Link

<< Hem