tisdag, mars 14, 2006

Meningen med filmFrån en avi-fil som var rippad från en dvd som av allt att döma varit en kopia ämnad för Oscarsjuryn såg jag alltså Syriana i helgen. Och det bästa omdömet kom direkt efteråt.
     Jag ville genast se om den.
     Det var nog det hårt packade manuset som gjorde det. Syrianas story är liksom större än sitt egen manus. Fem-sex parallellberättelser där ingen egentligen får det huvudsakliga utrymmet. Och i likhet med till exempel Batman Begins har Syriana det lyxiga plusset i kanten att den är överpepprad med bra skådisar. Vi snackar birollsproffsen Christopher Plummer, Tim Blake Nelson och framför allt mästerliga Jeffrey Wright.
     Jeez, jag vill se den igen bara av att skriva detta!
     Sen det här med politiska thrillers, som ju är grejen just nu i och med det här dotcom-miljonär goes världssamvete-fenomenet. För mig är Syriana mer en dramatisk triumf än en ideologisk.
     Det som gjorde att jag såg fram emot den så mycket var dess uppenbara likheter med min favoritcoolaste film Spy Game. Skakiga bilder från Beirut, världspolitik som står på spel och CIA-agenter som blir utsålda av sina chefer i de kyliga högkvartersmiljöerna i Langley.
     Det är svårt att hitta bättre ingredienser för dramatik.
     Även Pacino-favoriten Insider hade en inledning från något arabiskt land som ekar i skallen när jag ser Syriana.
     Egentigen känns det lite perverst att man peppar så mycket på dessa konfliktdrabbade miljöer man uppenbart inte skulle vilja sätta sin fot i själv. Men jag tror det har att göra med spionens lika delar världstillvända som vardagsfrånvända tillvaro. Det finns två saker som lockar: det otvivelaktiga spänningsmomentet och känslan av att göra något viktigt.
     I två timmar kan man få drömma sig bort och önska sig en liknande tillvaro till sig själv.
     För mig är det självaste meningen med film.
     Och angående den illegala nedladdningen: jag såg faktiskt den lysande Capote på Grands matinéförställning i lördags.
     Så jag är inte helt high chaparall. Ännu.

3 Kommentarer:

King ink skrev...

Ja detta kan man ju bara inte missa !

onsdag, mars 15, 2006  
Konrad Olsson skrev...

Nej, det kan man inte!

onsdag, mars 15, 2006  
Cornelia skrev...

Hej Kottis! Jag håller med om vad du skriver om Syriana. Jag vill också se om den. Kram/ kusinen i förorten

onsdag, mars 15, 2006  

Post a Comment

Länkar till denna text:

Create a Link

<< Hem