onsdag, april 05, 2006

Om att slippa göra dåliga saker– Den enda sanna glädjen är den kreativa glädjen.
     Ännu ett sånt där romantiskt uttryck jag och A slängt oss med genom åren. Det är lite fånigt. Det är lite klyschigt. Men ändå väldigt sant.
     Jag tänkte på det när jag gjorde Faces of Umeå-intervjuerna för ett par veckor sedan. Det fanns en sak som var genomgående i nästan alla de där samtalen. De talade ofta om den kreativa processen som självaste anledningen till att de höll på med musik. Flera av dem beskrev inspelningssituationen som den bästa. Så här sa Thomas Hedlund:
     ”Att efter inspelningen åka hem från studion med hörlurarna på och fortsätta bli inspirerad. Det är verkligen fantastiskt. Då är man som mest levande och blir påmind om varför man håller på.”
     Vilket var skrämmande likt Lena Karlssons beskrivning:
     ”Hela processen, när man är i studion, att fortsätta i tankarna på vägen hem, det är härligt när man blir så uppslukad. Det finns så mycket som är dåligt i livet, titta på teve till exempel, det handlar om att slippa göra dåliga saker.”

Det kanske är tydligt med tanke på inlägget nedan, men det här med att plugga var nog aldrig min grej. Jag är mäkta skoltrött just nu. Och jag skulle kunna harva på om själva situationen på folkhögskolan jag går på och om vissa lärares kompetens och om en viss busstur som slukar två timmar av min dag – men det vore inte rättvist.
     Det var helt enkelt inte min grej.
     Och jag tror att ett år räcker. Skribent är väl något man växer in i. Något man skriver sig in i. Inte studerar sig till.
     Jag har bestämt mig. Jag börjar frilansa på heltid om två månader.
     Visst, det dröjer säkert innan allt faller på plats med uppdragsgivarna och enskilda firman och faktureringen och självdisciplinen och godonlyknows, men framför allt vill jag hitta en tillvaro där jag kan återgå till något slags skapandelust. Något slags inspiration. Finna tid åt det egna skrivandet. Bortom skolinstitutioner och niotillfem-ångest.
     Okej, jag tänker inte gå in på allt för djupa prettoresonemang här. Men ibland är det bara så enkelt. Man vill kreera.
     Det är vad jag ska göra.
     Det – och försöka slippa göra dåliga saker.

8 Kommentarer:

karin skrev...

good for you! lycka till, det kommer att gå strålande.

torsdag, april 06, 2006  
Konrad Olsson skrev...

Thanks!

torsdag, april 06, 2006  
Addison. skrev...

Det är det där entreprenörsblodet i ådrorna man saknar. Det jag skulle vilja ha är en agent som fixar jobb åt en. Då hade jag nog också slutat söka andra jobb och satsat på skrivandet. Lycka till!

fredag, april 07, 2006  
Konrad Olsson skrev...

Agent, haha! Jo, det vore drömmen. Att vara kreativt geni som rapar ut sig texter allt medans agenten jagar en med deadlines, nya uppdragsgivare och kvitton till bokföringen.
Tack! You keep it up!

fredag, april 07, 2006  
Addison. skrev...

Jo, det låter som något Hollywood-glammigt. Men som jag förstått jobbar de flesta fotografer med agenter som sköter jobbokningar.

söndag, april 09, 2006  
Konrad Olsson skrev...

Du har rätt. Har just läst Gradvalls reportage om tidskriftsboomen i DN. Där påpekar han att tidskrifterna allt mer använder sig av skribenter som man tidigare använde fotografer – dvs att redaktionen redan har artikeluppslag och vinkel klara när skribenten kopplas in. Med denna utgångspunkt kanske det inte är helt otroligt att se agenturer med skribenter som är specialiserade inom olika områden. Man frågar sig: har denna tanke tänkts? Finns det i USA? Kan någon kontakta Vassa Eggen?

söndag, april 09, 2006  
Anonymous skrev...

Jaha-ja! Du glider lite under radarn och släpper den bomben! Med tanke på vad du berättat om sagda utbildning är jag övertygad om att du gör helt rätt. Ett citat på vägen: Sluta jiddra, börja trolla! //BloggBeduinen

måndag, april 10, 2006  
Konrad Olsson skrev...

Välkommen tillbaka BloggBeduinen! Och tack för fina ord på vägen. Vi ses vid vattenautomaten!

måndag, april 10, 2006  

Post a Comment

Länkar till denna text:

Create a Link

<< Hem