söndag, april 09, 2006

Stort fanzine-retrospektiv!Jan Gradvall kallade det ett av de bästa han någonsin läst. Håkan Steen tyckte det var något av det snyggaste och mest välskrivna han sett i genren. Andres Lokko sa att det såg briljant ut.
     Jag talar såklart om Flare.
     Flare är musikfanzinet jag och Samuel Grönlund gjorde under gymnasieåren hemma i Umeå. Som tidigare utlovat publicerar vi nu hela fanzinet som nedladdningsbara PDF-filer och passar samtidigt på att damma av vår gamla domän flare.nu.
     Många minnen kommer upp. Och jag skulle kunna berätta om alla intervjuer vi gjorde, alla fotografier vi tog och det faktum att vi var tidigt ute att skriva om de sedermera hyllade banden The Perishers och Isolation Years. Men tidningen talar för sig själv. Det jag minns bäst är allt arbete vi lade ner på att göra en bra tidning. Det lades lika mycket tid på korr och layout och bildtexter – själva helheten – som på skrivandet och fotandet. Det var som om tidningsmakarkonsten var större än musiken vi skrev om.
     Det säger något om vad jag försöker göra idag.
     Det finns fortfarande några godbitar att ta del av så här sex år senare. De hysteriskt långa Andres Lokko- och bob hund-intervjuerna. Det där magnifika Broder Daniel-fotografiet med de pocketkamerautrustade tonårsflickorna längst framme vid scenen. Och den något ovanliga idén att försöka göra ett ordentligt porträtt av en trummis.
     Det är bara att ladda hem, skriva ut och ägna påskhelgen åt att avnjuta ett stycke svensk fanzine-historia.
     Mycket nöje!

Klicka här för att ladda hem Flare Fanzine 2.
”Man kommer till en punkt där man börjar acceptera att folk läst det jag skrivit och läst det ganska ordentligt. Det är visserligen bara bra. Det är ju bättre att de läser mig än någon annan idiot.” – Andres Lokko.
”Nästan alla våra texter handlar om att det ska startas en reaktion. Att folk ska börja tänka själva.” – Jonas Jonasson, bob hund.
”När man går upp på scenen är man inte sig själv längre. Man lämnar kroppen och blir en annan person rent själsligt.” – Tomas Hallbom, Breach.
”Om artisten har någon respekt för publiken ska han avstå från sex under turnén, så att han kan projicera sexualiteten på publiken” – Ian Svenonius, Make Up.
”Det är väl så med all kreativitet, oavsett om man bor i Umeå eller någon annanstans, att man vill att det ska finnas något mer. En mer spännande tillvaro.” – Magnus Björklund, Cobolt.
Broder Daniel här ovanför, Breach, Make Up och Magnus Björklund är fotade av Samuel Grönlund. Andres Lokko och bob hund är fotade av undertecknad.

Flare Fanzine 2000

4 Kommentarer:

Anonymous skrev...

såg att ni ändrat från ”trettiotvååring kollega” till ”trettiotvåårig kollega” på lokko-artikeln.

smart att frisera verkligheten så här i efterhand.

måndag, april 10, 2006  
karin skrev...

hej hej, tänkte bara säga att det var fina bilder. Ska läsa när jag får tid...

måndag, april 10, 2006  
Konrad Olsson skrev...

Anonymous: Du är en uppmärksam läsare, som dessutom är lycklig innehavare/läsare av första upplagan av Flare2 (trycktes i typ 200 ex). I den andra (typ 100 ex till) korrigerades stavfelet och är således korrigerat även här.

måndag, april 10, 2006  
deltidsharmonisk skrev...

Tack för lässtunden.

måndag, april 10, 2006  

Post a Comment

Länkar till denna text:

Create a Link

<< Hem