torsdag, maj 11, 2006

Jag har aldrig sett en sådan sommarJag behöver bara läsa två sidor ur Hjalmar Söderbergs Doktor Glas för att veta att jag kommer älska varenda bokstav av den här boken.
     Jag har läst den en gång förut, typ på högstadiet. Då läste jag den parallellt med Stig Dagermans Bränt Barn och för några månader sedan hittade jag en gammal skoluppsats där jag tydligen jämfört de två. Min slutsats var att Dagerman skrev mer introvert, mer ångestfyllt, vilket jag tror passade min rådande Suede/Kent-personlighet. Om Söderberg tyckte jag inte så mycket. Och idag har jag inget minne av Doktor Glas what so ever.
     Det känns lyxigt.
     För sedan jag drabbades av Den allvarsamma leken för ett år sedan och roades av Förvillelser i höstas håller jag Söderberg som en av mina absoluta favoriter. Och det suger tag rätt hårt när jag nu tar mig an Doktor Glas. Det är något med det där flanöriga. Det lätt insiktssökande men ändå halvt avmätta, ibland lite cyniska, tonläget.
     Och det har såklart att göra med Stockholm.
     Det har väldigt mycket att göra med Stockholm.
     Jag vet inte riktigt om jag borde erkänna det, men jag fick gåshud på tunnelbanan bara av att läsa en sån rad som:  
     »Jag kom ut ur gränderna, ner på Skeppsbron. Månen stod över Skeppsholmen, citrongul i det blå.«
     Försommaren blev genast lite vackrare.

4 Kommentarer:

Håkan skrev...

En underbar bok. Gjorde en reflektion efter det att jag läst boken som hamnade på min blogg. Märkligt att vi använder samma illustration (?)

fredag, maj 12, 2006  
Konrad Olsson skrev...

Haha! Vi har väl båda bild-googlat fram den antar jag? Det fanns inte så många spännande bilder att gå på, det här var den mest färgstarka!

Och angående din reflektion, du har så rätt: "stor autencitet"!

fredag, maj 12, 2006  
Pernilla skrev...

Small world, eller vad? Hej K, jag hittade just din blogg via kommentaren på Isobels. Jag jobbade på Olssons lager i Umeå för kanske 5 år sedan tillsammans med Jacob M och Thomas bland annat, nu är jag industridesigner och illustratör och jobbar på konsultfirma i München.
Fint att se att du håller skrivandet igång, vill minnas att jag hade ett alldeles utmärkt nummer av Flare i min ägo nån gång i tiden..!
Viel Glück- Pernilla

söndag, maj 14, 2006  
Konrad Olsson skrev...

Verkligen small! Kul att höra från dig, Pernilla. Låter som du tagit dig långt från det dammiga lagret, kul! Vilken firma jobbar du för? Och var kan man se dina illustrationer?

måndag, maj 15, 2006  

Post a Comment

Länkar till denna text:

Create a Link

<< Hem