fredag, juni 30, 2006

Dag tio: regnväder, gröna oliver och Empire State BuildingJust när vi ätit klart på den lilla restaurangen på Prince Street i Soho – där de unga och vackra, de oamerikanskt smala, de oamerikanskt modemedvetna, de förmodligen helt oamerikanska människorna, går förbi – så börjar regnet ösa ner.
     Det fullkomligt brakar. Åska och blixtnedslag anas bort åt New Jersey till. Det rinner nerför taxibilarnas fönster. Och marken smattrar av stora klasar av regndroppar.
     Vi sitter kvar och sippar Hazel Nut-kaffe och vitt vin tills kusten tycks vara hyfsad klar. Det är den inte och vi regnbombas hela vägen till tobaksbutiken bortåt Tribeca där A hittar svenskt snus som gick ut i mars. Vi köper Nat Sherman-cigaretter och tar tunnelbanan up-town.På Columbus Circle, precis i det syd-västra hörnet av Central Park, ligger ett stort halvexklusivt köpcentrum. Entrén är gigantisk och inglasad, Louvren-style. Grannen heter Trump Tower.Vi lallar runt ett tag innan vi inser att vi är på tok för hungiga och trötta för att ens tänka på att köpa något.
     Vi åker ner några trappor till källarvåningen där matbutiken Whole Foods huserar. De har ett rikt utbud på färsk mat man kan bufféplocka i små plastbehållare och äta i en närliggande food court. Jag köper tre olika pastasorter och en chokladcroissant och tänker att gröna oliver är en av topp-tio godaste saker man kan äta på denna jord.Vi diskuterar bio. Nya trailern till Superman, som visas på en interaktiv reklamskylt i köpcentrumet, ser ruggigt spännande ut. Men två mot en röstar för något annat. Så istället tar vi tunnelbanan några kvarter söderut till 34th street. A väntar på trottoaren där han surfar trådlöst medan jag och J åker upp i Empire State Building.
     Det är vidunderligt.
     Kvällningen gör det hela till en äkta New York-by-night-experience. Att stå där uppe och knäppa sina turistbilder – som måste vara de mest ooriginella bilderna man kan ta på denna planet – är trots turistskimmret något av den största jordskredsupplevelsen man kan vara med om.
     Mycket har att göra med ljudet.
     Alla ljud man nere på gatan urskiljer i sin individualitet – ett bildäck som gnisslar, en taxi som tutar, en newyorkare som skriker – smälter uppifrån 86:e våningen ihop till något större. Ett gigantiskt brus. Som att höra ett stort maffigt Niagarafall mullra från avgrunden.
     Det är vidunderligt.

Vi avslutar kvällen med att ta några lager uppe på A:s tak i Brooklyn. Vi sitter och sippar från flaskorna och stirrar rakt över vattnet ut mot Manhattan, på den stora spiran vi just var uppe i. Motorvägen bullrar några tiotal meter ifrån oss. Och trots att regnet sedan flera timmar har varit frånvarande blixtrar det ordentligt över den där ön som köptes av indianerna för några hundra år sedan för 24 dollar.
     Det hela känns coolt och urbant i någon timme – att sitta uppe på ett industritak i Brooklyn och dricka öl och röka additive-free-cigaretter och titta ut över Manhattan – men när blåsten och regnet kommer tillbaks går vi in och börjar förbereda för sängen.

För övrigt är det ett stort minus att man på tunnelbaneperongerna i New York inte kan se hur lång tid det är kvar tills tåget kommer.
     Det ska vi stockholmare vara glada över att vi kan.

3 Kommentarer:

Fikatimme skrev...

Vi Umebor är glada över att vi också kan se när nästa Ultrabuss kommer.

lördag, juli 01, 2006  
Emma& Emmy skrev...

Hej hej! vi ar svenska tjejer i NYC och vi undrar var affaren dar man kan kopa snus ligger???

/emma & emmy

tisdag, juli 18, 2006  
A skrev...

Emma och Emmy,

Det finns tre affärer i stan som säljer snus. En affär i Village på W4th Street ett halvt kvarter väster om 6th Avenue. Den andra affären ligger på Spring Street... strax vid C,E Subway på norra sidan av gatan.
Affären på Spring är den bästa men var försiktig, oftast är Bäst Före datumet passerat med några månader.

Den tredje affären ligger Uptown någonstans på 7th Ave.. har aldrig varit där.

Men, tjejer snusar väl inte?

onsdag, juli 19, 2006  

Post a Comment

Länkar till denna text:

Create a Link

<< Hem