fredag, juni 23, 2006

Dag tre: Hollywood, billiga tidningar och bekvämlighetDet blir smärtsamt tydligt vad som kommer vara den största skillnaden mellan tiden här i Los Angeles och den i New York nästa vecka.
     Bilen. Bekvämligheten. Avslappningen.
     I Los Angeles är bilen allt, det är ingen nyhet. Men med förra årets New York-trip färskt i minnet – de långa sidewalk-promenaderna, kuskandet i trånga tunnelbanevagnar, skavsår – är LA en dag på Hasseludden.
     Vi kör omkring i Hollywood för att täcka den mest grundläggande sightseeingen. Vi passerar butikerna på Melrose Avenue, åker förbi rockklubbarna och de legendariska hotellen på Sunset Strip och kör sakta längs med the walk of fame på Hollywood Boulevard. Vi ser Hollywood-skylten skymta uppe i bergen, bakom den klassiskt runda Capitol Records-byggnaden.
     Allt ses från bilen. Vi orkar inte gå ut. Det ska bara tittas på, göras, checkas av. Den enda obekvämligheten är en möjligt svettig kupé, vilken lätt botas med state-of-the-art air conditioning i vår minibuss.

Lunch på Swingers i hörnet av Beverly Boulevard och Laurel. Ett 50-talskitchigt hak med $4-milkshakes och goda veggieburgare.

Vi åker till The Grove, ett stort artificiellt utomhusköpcentrum, ett slags Rodeo Drive-light, i närheten av Beverly Center. The Grove består av plastigt pittoreska gränder, tillgjord grönska och en koreograferad fontän. En mini-spårvagn plockar upp shoppande folk på väg från ena klädbutiken till den andra.
     J besöker en motion graphics-workshop på Apple Store medan jag bänkar mig på Barnes & Nobles. Jag älskar verklligen Barnes & Nobles. Men ju mer jag hänger där, desto mer inser jag varför deras koncept är så framgångsrikt. Att låta folk stanna så länge de vill, läsa sönder magasinen, tumma på böckerna. Det är verkligen avslappnade. Och man stannar ju verkligen kvar i butiken, vilket självklart innebär att man alltid köper något. Lite som Ikea, lure ’em in and they will buy.
     


Eftersom dollarn är låg blir magasinen löjligt billiga. Vanity Fair kostar motsvarande 32 kronor. En tredjedel av priset på Press Stop på Götgatan.
     På B&N i The Grove köper jag San Fransciso-baserade magasinet Soma. En mysig liten publikation jag alltid försöker köpa när jag är här. Lätt fanzineig i framtoningen. Smala texter om film, konst och kultur. Poetiska bildreportage. Detta nummer – the travel issue, där de bland annat rest till Norge och frågat folk på gatan saker som »Where do you go to find yourself?« – innehåller bland annat ett bildserie från Sverige. »On the outskrirts of Stockholm« består av suddiga foton från Gröndal och andra förorter av fine fotografen Ola Rindal. Soma kostar 25 kronor.

Efteråt kör vi upp till The Griffith Observatory, ett observatorium med stjärnkikare, museum och LA:s mest ultimata utkiksplats. Det ligger i Griffith Park, den park som breder ut sig i bergen mellan Hollywood och The Valley.
     Vår GPS-maskin krånglar. Vi kör fel.
     När vi till slut hittar en ingång är den igenbommad, eftersom parken är stängd för biltrafik från »sunset until dawn«. Vi kör runt en stund, hittar en annan infart. Slingrar oss upp längs vägen, förbi de stora tjocka trädstammarna, den murriga amerikanska grönskan. Till slut hittar vi fram till observatoriet.
     Stängt för ombyggnad.
     Vi missar den bästa delen av utsikten, den som vätter mot Downtown, och som hade sett underbart vacker ut i det softade solnedgångsljuset genom smogen. Vi tar några bilder på Hollywoodskylten och åker hem.

Vi avslutar dagen med att börja kolla på första säsongen av Entorage. Det känns passande.

1 Kommentarer:

Ninis skrev...

Det var lustigt, när jag var där var det igenbommat för "mud slides", tror jag.

måndag, december 18, 2006  

Post a Comment

Länkar till denna text:

Create a Link

<< Hem