torsdag, juli 06, 2006

Hemma: tomma gator, bloggteorier och medieknarkandeStockholm känns tomt. Gatorna glesbefolkade. Människorna till synes på väg någon annanstans – om inte i realiteten så i tanken. Nyheterna knastrar av sin torka. En väderprestentatör i badshorts pryder kvällstidningens förstasida. Någon rasar. Påminner om när Per Oscarsson flexade kallingarna i Hylands Hörna. Året var 1966.
     Fikar ensam på Ritorno. Borden glesbefolkade. Huvudet fortfarande fullt av USA. Fullt av New York. Och för första gången på godknowshowlong har jag möjlighet – det vill säga tid – att processa intrycken efter resan.
     Som vanligt får jag känslan av ett klåfingrigt skrapande på ytan. Redan på hemvägen ville jag tillbaks. Inte för att göra mer utan för att göra mindre. Att få leva sig in i städerna, istället för att jaga nytt, se nytt, uppleva nytt, varje dag.

Resebloggen kändes utvecklande. Det var befriande att bara låta texten växa utan större eftertanke. Eller snarare: det var befriande att låta den skrivas utan tanke på mottagare. Tidigare har jag – på något märkligt vis – alltid haft någon liten djävul på axeln jag skrivit åt. Något slags »bloggpublik« jag blåst upp som plastdockor i hjärnan. En potentiell arbetsgivare. En annan bloggare. En vän eller familjemedlem. Kort sagt: någon annan än mig själv. Varför det varit så låter jag bero (säkert det där gamla bekräftelsebehovet) men det känns – så här i efterhand – som en dålig förutsättning för en blogg.
     Det är i många sammanhang bra att vara medveten om sin målgrupp, säkert också i en blogg. Men att inte primärt utgå från sig själv är att svika själva syftet med bloggen. Jag menar, läsarna förutsätter ju att man gör det (utgår från sig själv, alltså).

Medan jag var borta fick jag ett mail från omvärldsbevakarna Agent25. De meddelade att jag var en av 400 svenska bloggare som »görs möjlig att bevaka för våra kunder«. Vilka av deras kunder som är intresserade av att läsa mig framgick inte. Jag pendlar mellan att, å ena sidan, vara rätt stolt och, å andra sidan, tycka det är irriterande intressant att Agent25 indirekt tjänar pengar på det bloggarna skriver.

Trots min tid över, min möjlighet att post-processa reseintrycken, börjar jag redan dag ett knarka svensk media. Scannar blogginlägg. Suger i mig dagstidningarna. Kollar morgonteve.
     På Ritorno läser jag nya Rodeo. Gillar verkligen Rodeo. Den är en av få tidningar som vågar bygga sitt egna lilla microkosmos över sidorna. En egen värld som de dessutom lyckas utveckla, vilket nya hemsidan talar för. Staben bakom tidningen känns homogen, de springer åt samma håll, vilket faktiskt känns viktigt. Låt vara att man inte vill springa med, och framför allt inte bakom, men man vill nyfiket hålla koll på vart de är på väg.

Jag dricker mitt kaffe. Läser min tidning. Promenerar till tunnelbanan. Stockholm känns tomt. Midsommartomt, semestertomt, Almedalstomt. Men så inser jag – vissa kanske är på jobbet också.

4 Kommentarer:

The Lid skrev...

Kul att ha dig på svensk mark igen!
har varit riktigt skoj att läsa din resdagbok, det har förgyllt den dassiga tillvaron på lokaltidningen.
Välkommen hem!

torsdag, juli 06, 2006  
karin skrev...

håller med, jag har verkligen gillat din resedagbok. fresten - har du några bra tips på trevliga ställen att bo på i new york? det var länge sedan jag var där, och då bodde jag i stan, så jag har ingen som helst hotellkoll... men ska dit i september, hade jag tänkt.

fredag, juli 07, 2006  
Konrad Olsson skrev...

Lidde: tack för välkomnandet.

Karin: Eftersom jag har lyxen att ha kusinen i stan har jag inte behövt tänka på det. Jag har följaktligen ingen som helst koll på bra och billiga boenden. Men jag drar mig till minnes detta inlägg på Fountin, om man vill lyxa til det lite:
http://alwaystakefountain.blogspot.com/2006/06/new-york-tips_115070816742829764.html
Och Four Seasons ska tydligen vara rätt läckert, om man är arkitekturintresserad.

fredag, juli 07, 2006  
Anonymous skrev...

Big space in Brooklyn renting in exchange for light cleaning and some cooking. Contact Konrad for details and contact information.

fredag, juli 07, 2006  

Post a Comment

Länkar till denna text:

Create a Link

<< Hem