måndag, juli 17, 2006

Stubbskär»Är det reunion?«, frågar farsan när jag står ute på klipphällen och stirrar ut över lugnet strax efter midnatt. Det mörka vattnet som skvalpar mot bergskanten. Svalan – eller är den en fiskmås? – som drar förbi i siluett mot den svagt ljusblå himlen. Och solen som anas bakom trädlinjen på andra sidan bukten. Den ligger där och lurar bara. Den försvinner inte. För det är Norrland nu. Och det är sommar.
     Stubbskär – denna lilla vik i Umeälvens minidelta, Västerbottens egna miniskärgård – ligger en halvtimmes bilresa söder om Umeå, bara någon minut med båten från Bottenviken. Här landar jag alltid några veckor varje sommar. Det är fjärde året i rad nu, som jag åkt upp för solitud och skrivtid.
     Jag fick ett mail från en gammal kompis i förra veckan. Han undrade om Västerbotten var »på nån jävla utelista i nåt jävla magasin« jag läst.
     »Aldrig«, svarade jag. »Jag fördelar min tid jämt mellan USA och Umeå i sommar.«
     Det är dags nu. I januari skrev jag en en text om att sommaren är den egentliga nyåret. Att det är nu man på riktigt utvärderar året som gått. Och laddar upp inför ett nytt. Så att man när augusti är över sen, när september rullar igång, när hösten brakar loss, har hunnit varva ner, tänkt igenom, tänkt om och peppat upp.
     Det sker här, i Stubbskär utanför Umeå, de två sista veckorna i juli.
     Så är det reunion?
     »Absolut«, svarar jag farsan.

5 Kommentarer:

Alexandra skrev...

Kan man göra annat än att hålla med svärfar om Stubbskär? Jag var både nervös och förväntansfull när jag såg bilen parkera och du klev ur bilen! Det var, trots mina ynka tre år i släkten, precis vad svärfar talde om - reunion.

tisdag, juli 18, 2006  
Alexandra skrev...

This post has been removed by the author.

tisdag, juli 18, 2006  
Anonymous skrev...

Is there a slight slakttraff på bloggen?
The M

tisdag, juli 18, 2006  
Dahlek skrev...

Jag såg bilden på Om mig-sidan och du ser lång ut på den, så jag undrar helt sonika hur lång Konrad är?

tisdag, juli 18, 2006  
Anonymous skrev...

Five foot something, right? A tall glass of gin and a handsome devil.

fredag, juli 21, 2006  

Post a Comment

Länkar till denna text:

Create a Link

<< Hem