måndag, augusti 28, 2006

Astoria utvecklar den moderna biografen

Ända sedan de konverterade från Sandrews har jag funnit konceptet kring Astoria Cinemas väldigt sympatiskt. Espressomaskinen i foajén, diskret glittrande inredning, den kombinerade reportoaren av kvalitet och blockbuster. Mina bästa biobesök i år har varit på Astoriabiograferna Grand och Kungsgatan.
     Nu utvecklar de sitt koncept med en biograf i Sickla, som öppnar 1 september och utlovas bli »den modernaste biografen i Europa.«
     Den tekniska kvaliteten låter onekligen tilltalande. Och jag måste medge att jag går igång på ambionerna att utveckla biobesöket till mer än bara filmtittandet. I gårdagens DN droppades till och med klichékonceptet »en helhetsupplevelse«, syftandes på kombinationen av restaurang, dvd-butik och biograf.
     Frågan är bara hur mycket man kommer utnyttja dessa kringtjänster. När jag besökte Hollywoodbiografen ArcLight i juni förälskade jag mig blint i deras kuriosabutik vid biljettkassorna och snajsigt designade biorestaurang. Ändå stannade jag inte mycket längre för det. In och kolla filmen, snabbt ut igen. Och även om Astorias ambitioner vida överstiger Filmstadens trötta popcornkrängande tror jag att biobesöket kommer fortsätta vara ett smash-and-grab-job.
     Om än i en skönare miljö, med en färsk latte i handen.

9 Kommentarer:

Åsiktstorped-Micke skrev...

Jag gillar Astorias profil, men de har allvarliga problem med service och lokaler. Astoria Kungsgatan (fd Royal) har problem med ljud som läcker från salong ett till de mindre salongerna. Kul att kolla en lugn romcom och få ljudet från Miami Vice actionscener på köpet. Grand på Sveavägen har en salong där luftkonditioneringen är slagen ur spel - och personalen visste det uppenbarligen eftersom de satt med fläkt. Dessutom låter luftkonditioneringen, vilket gjorde att upplevelsen av The Squid and the Whale blev sådär. Victoria lider av samma problem i stora salongen. Astoria behöver verkligen skärpa upp kvaliteten på sina salonger.

onsdag, augusti 30, 2006  
Konrad Olsson skrev...

Intressanta iaktagelser Micke! Har inte analyserat salongerna så väl som du. Grand är en favorit och har inte noterat något fläktljud, men har å andra sidan bara sett en film där i sommar.
Men servicen!? Tycker den är utmärkt på till exempel Grand. En saklig och avslappnad kontrast till hysterin på Filmstaden Sergel.

onsdag, augusti 30, 2006  
Jonas skrev...

Countrybasen i "Walk the Line" genomljöd hela Victoria på Götgatan, vilket störde en del i upplevelsen av "Match Point" tidigare i år. Så investeringar i ljudisolering vore välkomna.

torsdag, augusti 31, 2006  
Konrad Olsson skrev...

Ouch! Påminner mig om när jag såg The Hours på Biopalatset och de borrade i lokalen intill.

torsdag, augusti 31, 2006  
Eriksson skrev...

vadå koncept?? Att kludda ner interiören med för stunden rådande modekulör är väl något som nervösa biografägare ägnat sig åt de senaste hundra åren när publiken svikit. Fyll sedan på med tekniskt lull-lull och kalla det "framtidens...", men hallå! Ljudfilm, färgfilm, vidfilm, cinemascope, 70mm, stereofoni, sensurround, luktfilm, porrfilm, skitfilm, digitalljud med bisarra bokstavskombinationer, E-bio, D-bio...
Intet nytt under solen således, bara samma gamla lunk som vanligt.
"Blockbuster" heter på svenska kioskvältare eller möjligen kassasuccé, det finns komvuxkurser i modersmålet.

lördag, september 02, 2006  
Konrad Olsson skrev...

Lugn nu Eriksson. Verkar som om du haft en trasslig kärlekshistoria med en biograf någon gång – blev du dumpad? Är det därför du hatar dem så mycket?
Blockbuster har alltid hetat blockbuster på Pacino.se. Kioskvältare hör väl typ 40-talet till?

söndag, september 03, 2006  
Eriksson skrev...

Att svänga sig med anglofila låneord i svensk text i tron att det låter fräsigare har väl aldrig varit begåvningens signum, men whatever...
Inte för att jag är närmare bekant med ditt kärleksliv och inte heller för att jag har med det att göra, men kärlek till en biograf?? Vad för slags "-fili" skulle sådan sortera under?
Nekrofili på shoppinggallerian Döda Kvarn?
Inte min väska direkt...

tisdag, september 05, 2006  
Konrad Olsson skrev...

Ah, Eriksson! Starta blogg – jag vill läsa! Du skriver med sådan härlig vrede!

tisdag, september 05, 2006  
Eriksson skrev...

Farligt, då får man musarmar och kan drabbas av missprydsam svullnad av egot. Hittade framtidens biograf häromdagen. Den heter Futurum och ligger i Järna. Dock verkar man inte förevisat film sedan 2003.
Borde kanske döpas om till imperfektum...

fredag, september 08, 2006  

Post a Comment

Länkar till denna text:

Create a Link

<< Hem