torsdag, augusti 17, 2006

Magasinarkeologin fortsätter

Serieslussen på St Paulsgatan fortsätter vara Sveriges bästa källa för begagnade magasin. Omöjlig att lämna utan en dammig bunt tummade tidskrifter. Igår var finnen som äger etablissemanget iklädd shorts, bar överkropp och mobiltelefonheadset. Och följande fyndades.

Intrig
Nr 3, 1993, 10krI en återblickande Sydsvenskan-artikel berättade Jan Gradvall häromsistens hur han rullade igång den svenska Generation X-hypen. En av artiklarna om den nya »ironiska generationen« hamnade i detta nummer av Intrig. »Vi är den första generationen som generationen innan tog p-piller för att inte få.« Henrik Schyffert, Titiyo och Per Hagman bland andra agerar ansikten åt de svenska gen-x:arna.
     Vidare skriver Bobo Karlsson i detta nummer om det nya decenniet och konstaterar att »man bara kan skönja en tydlig tendens och tidsanda – total förvirring.«


Stockholm New
Nr 6, 1998, nr 8, 2000, 35 kr/stClaes Brittons turistbroschyr i lyxförpackning är en riktig nittiotalspärla. Gjordes i tolv nummer 1991-2002. Var tidig med en »blädderbar« hemsida. Beundransvärd för sin ambition att sälja Sverige till världen. Och för det underbara namnet, såklart.


Mono
Nr 4, 1998, 45 krMadeleine Levy är nytillsatt chefredaktör på Bon, men i ett tidigare liv höll hon redaktörsposten på det litterära fanzinet Mono. Såväl Stig Larsson som Stig Claesson intervjuas i detta tvåfärgsnummer av skönt obestruket papper. Ständiga referenser till Paul Auster och en stor blues-special om svart, amerikansk 1990-talslitteratur.
     »En raritet« konstaterar finnen bakom disken och berättar ett exemplar av första numret skulle gå för 200 kr.
     »Det är så jävla synd att de bästa tidningarna bara håller i några nummer«, fortsätter han. »Vi borde ge presstöd till dem i stället för dagstidningarna. Döda Aftonbladet! Döda Expressen!«
     Jag nickar, som alltid halvt förskräckt, och springer vidare.

5 Kommentarer:

karin skrev...

mono var snygg och sympatisk, men lite väl... skoltidningsmässig? För att vara lite väl elak kändes det som en tidning för 20-åriga Austerälskare som ännu inte hunnit upptäcka att Auster skriver samma bok hundra gånger om. (jag älskade också Auster en gång, kan fortfarande falla för de Austerska sammanträffandena och hela Brooklynlivet med vackra Siri och den bedårande dottern Sophie, men är mer tveksam till hans storhet som författare) En tidning jag däremot saknar i hyllorna är brittiska (?) Zembla. Fanns här och var för ett år sedan - helt försvunnen nu. Litteratur för hipsters. Fast på ett charmigt sätt.

fredag, augusti 18, 2006  
Konrad Olsson skrev...

Men de kallade ju sig för fanzine, eller hur? Har verkligen inte lusläst tidningen men det känns som om din kritik, säkert väl grundad, ändå talar emot (över?) deras ambitionnivå.
Och apropå Auster så älskar jag honom fortfarande. Trots, eller snarare tack vare, det faktum att han skriver samma bok om och om igen. Vore jag författare skulle jag säkert också göra det. Men jag har å andra sidan ganska svårt att släppa upptrampade spår, ta bara min Sorkin-fetisch.
Zembla måste kollas upp!

fredag, augusti 18, 2006  
karin skrev...

hmm, såg just att zembla har lagts ned. för rätt länge sedan. en förklaring till torkan på presstop... men man kan säkert hitta gamla ex någonstans.

fredag, augusti 18, 2006  
Kjell skrev...

Konrad, du kan få alla mina Zembla vid tillfälle.

fredag, augusti 18, 2006  
Konrad Olsson skrev...

Wow! Det ser jag fram emot!

lördag, augusti 19, 2006  

Post a Comment

Länkar till denna text:

Create a Link

<< Hem