fredag, augusti 18, 2006

Miami Vice vulgära manérDet är en tidig scen i filmen. Rico Tubbs (Jamie Foxx) har just gått i säng med sin tjej, lägger sig och juckar några sekunder och kommer nästan omedelbart – tror man.
     »Just kidding«, säger han sedan och fortsätter jucka.
     »Fy fan vad taskigt«, viskar en högst sjuttonårig tjej i sätet bredvid mig.
     Ett kul inslag under Miami Vice-biobesöket. Men också, om man får dra det lite längre, talande för filmens helhet. Skapare Michael Mann vrider den här lilla sexscenen till något oväntat, precis som han vrider actionscenerna i nya, ofattbara vändningar. Det går såklart inte att toppa shootout-scenen i mästerverket Heat. Så istället tycks Mann valt att göra actionscenerna kortare, men än mer knivskarpa, med fantastiskt dämpade maskingeversljud och äckligt detaljrika skottsår.
     Annars är filmen en uppvisning i något slags icketillstånd. Långa scener följs av ännu längre scener. Tysta, så när som på korta karlakarliga dialogstycken. Storyn, eller brist på sådan, känns ovidkommande. Colin Ferrell gör en lika snygg Don Johnson som skitig Sonny Crocket, halvfet och mustaschprydd. Och med alla flexade muskler och fladdrande skjortor, kukförlängarbåtar och kinkiga duschscener, pipskägg och nu-metalmusik, är detta det mest vulgära Michael Mann-manér jag sett.
     Och jag köper det!
     Jag köper det för stämningen, för tonläget som håller samma nattsvarta hetta rakt igenom. Och i rakt nedstigande led från teve-serien visar det sig, när jag – som inte sett serien alls – snubblar på det här You Tube-klippet.
     Men vackrast var nog ändå flygscenerna. Att Michael Mann lyckats koreografera molnen så de passar in i hans widescreen-estetik är bara det senaste beviset på hans stilistiska storhet.
     För övrigt har Rodeo-Johan och Degrell redan sagt bra saker om filmen, samtidigt som Conan chockar med en totalsågning.

3 Kommentarer:

BisonFredrik skrev...

Om filmen ens är i närheten av det youtube-klipp du länkade till så känns det som att jag borde gå till bion omedelbart.

Miami Vice är två saker för mig:

1. Annorlunda polisserie där man aldrig riktigt visste vem som var bad guy egentligen. Plus kavajer uppvikta till halva underarmen. Svårt.

2. Jättesvårt bilspel på C64:an med avskalade varianter av TV-seriens soundtrack som bakgrundsmusik.

söndag, augusti 20, 2006  
anna skrev...

vad fasiken... du är ju lika gammal som jag, hur har du hunnit med att vara både AD och VD osv..? började du jobba när du var 18, på höga poster direkt? shit man, du ger mig stress och ångest.

måndag, augusti 21, 2006  
deltidsharmonisk skrev...

Mann är kung.

torsdag, oktober 12, 2006  

Post a Comment

Länkar till denna text:

Create a Link

<< Hem