tisdag, augusti 01, 2006

Sommar, trailers, ConnellyJag har aldrig sett så mycket sommar. Från Malibus stränder och Los Angeles heta motorvägar till Coney Islands sandblaffa och New Yorks svettiga tunnelbanna. Från idyllen på Tjockö i Stockholms skärgård till lugnet i Stubbskär vid Umeälvens mynning.
     Så snabbt man byter miljö ändå. En timmes flygresa och fem minuters taxitripp och man har lämnat stugan och spegelblanka viken och landat i lägenheten i Stockholm.
     Två världshav senare och allt är som vanligt.
     Hemma. Framför datorn, bloggen och nya avsnitt av Entourage.Med bredbandets ljuva hastighet kollar jag ikapp trailers jag missat med två veckors modem i stugan. Det märks att filmhösten närmar sig. Apples site var helt fullproppad.
     Och jeez, hade jag sett teasern till Alejandro González Iñárritus Babel hade jag kanske aldrig skrivit inlägget nedan om Brad Pitt. Inte sista meningen i alla fall. För det här kan jag faktiskt nöja mig med. Det är så här man vill se honom. Skäggig, rynkig, som en korsning mellan sig själv i Spy Game och George Clooney i Syriana.
     Jag hade en tes någon gång om att manliga skådisar kring fyrtio aldrig är särskilt intressanta. De är alldeles för upptagna med att fåfängt kämpa sig kvar vid att spela trettioåring. Och att det är först senare, närmre femtio, när de hitta någon slags pondus, som de börjar göra bra grejer igen. Babel gav en föraning om det.
     Brad Pitt, med rynkor, liksom.Annat i trailerskörden: Någon vän själ har valt att göra dokumentär på det tidiga åttiotalets hardcorescen i USA. Black Flag, Bad Brains och Minor Threat.
     Påminner mig om Fugazi-spelningen jag såg i London efter att ha mutat en Rocky Balboa-stor vakt i en sidoingång. Påminner mig om Ian MacKaye-intervjun jag citerade i Flares stora bob hund-reportage. Påminner mig om att någon borde göra en dokumentär om det tidiga nittiotalets hardcorescen i Umeå. På riktigt. Inte så där semi-poetiskt och internt som Kristoffer Steens allt för vackra Refused-film.
     Annars är det rätt kul att se Henry Rollins sitta och yra framför en Apple-monitor. Påminner mig om intervjun Henrik Schyffert gjorde i ett tidigt nummer av Pop, där de båda jämförde Powerbooks som en annan kukmätartävling. Henry Rollins vann såklart.
     Han hade färgskärm.

En trailer till: Michel Gondrys uppföljare till Eternal Sunshine of the Spotless MindThe Science of Sleep. Nu utan Charlie Kaufman, med sig själv vid manusrodret. Och det där smörfejset som spelade Che Guevara.

Och nej, jag orkade aldrig läsa ut Östergren. Eller, jag tog en paus, tänkte jag, och lånade en Michael Connelly-thriller av farsan. Och nu vill jag inte plocka upp den jävla Gentlemen igen.
     Det tog tre år att försöka på nytt. Kanske tar det tre år innan jag försöker igen.

4 Kommentarer:

Anonymous skrev...

Haha! Du är för lat för att läsa en bok.

onsdag, augusti 02, 2006  
Martin Degrell skrev...

Rapporter från Cannes menar att Pitt är tämligen enastående i Babel - något som chockade de franska journalisterna!

onsdag, augusti 02, 2006  
BloggBeduinen skrev...

Eftersom jag av egen erfarenhet vet att det krävs en vilja av stål för att vada igenom den litterära gyttjan känd som Gentlemen, känns "Du är för lat..." som ett ganska ovidkommande diss från anonymous. Av ren nyfikenhet, var i boken gav du upp? Var det MC-thrillern som lockade eller var det en av KÖ's överarbetade formuleringar som slutligen fick dig att ge upp (för andra ggn!)?//BloggBeduinen

onsdag, augusti 02, 2006  
Konrad Olsson skrev...

Martin: låter lovande!

Bloggbeduinen: Jag gav upp någonstans i mitten, Henry Morgan var i Paris och zzzzzzzzzzzzzzz... ursäkta, jag tror jag somnade.
Jag behövde något som höll mig vaken, Connelly fixade det. Östergrens ordmumsande gjorde det inte. Och den påtagliga skillnaden dem emellan (lite löjligt att jämföra, men what the heck) är ju hur storydriven thrillern är (story = me likey) och hur tradig Gentlemen är.
Men eftersom jag inte läst ut den gnager fortfarande en känsla i mig att den KAN lyfta på slutet, att HELHETEN ger någon slags klarhet. Kanske kommer jag därför försöka igen snart, vem vet.

onsdag, augusti 02, 2006  

Post a Comment

Länkar till denna text:

Create a Link

<< Hem