söndag, augusti 06, 2006

Stockholmsideal, filmisk sömnadskonstSå här vill man att Stockholm alltid ska vara.
     Augusti, vindstilla, tjugofem-plus, en långsamt stigande lunk på gatorna. Sena kvällspromenader. En dubbel espresso på Birger Jarlsgatans uteservering, mitt emot Mulberry-butiken. Att bara sitta på stenklossarna i Vasaparken, se strålkastarna lysa upp kvällsfotbollen på nya gräsplanen.
     Hela stan tar sats nu, inför hösten. Men i samma stund – ett koncentrerat nu, ett stadigt grepp om sommaren. Ingen vill att den ska ta slut. Alla vet att den kommer göra det.

Jag ser Lucky Number Slevin på Hötorget. I brist på annat i den söndertittade tablån, fylld av konstiga svensktaliga filmer. Höstsäsongen startar inte för än nästa helg, då Miami Vice brakar loss på biograferna.
     Filmen var ett hopkok av hoppig Trantinoesque kronologi och rörig Guy Ritchiesqe klippning. Den var totalt ocool, och ganska oengagerande till en början. Varken Morgan Freeman, Bruce Willis eller Sir Ben Kingsley gav filmen den där pondusen man gissade att de var ute efter. Den stod istället Lucy Lui för, som med nonchalant tajming framkallade minnen av Audrey Hepburns mest klassiska lägenhetsscener i Breakfast at Tiffany’s.
     Josh Hartnett – Slevin själv – är ett kluvet kapitel. Har aldrig riktigt fastnat för honom, men tycker heller inte illa om honom. Det känns mest som om han lever kvar i något slags smörig Bruckheimer-roll han sedan länge borde brutit sig loss från. Som om han inte fått göra den roll han borde få göra. Vad den nu än är.
     Första halvan av intrigen i Luck Number Slevin bestod uteslutande av slänga ut tusen olika lösa trådar, så till den milda grad att man nästan ger upp hoppet på att filmmakarna ska kunna sy ihop nystanet till en vettig väv.
     Men det gjorde de.
     Slutet var en imponerande uppvisning i filmisk sömnadskonst. Varenda utslängd liten tråd håvades in och syddes ihop till en mysig halsduk att vira runt underhållningsnerven. Den tillfredställde inte alla behov, men gav definitivt trivsam valuta för lördagsbiopengarna.

2 Kommentarer:

BloggBeduinen skrev...

Du vet att du är nummer tio på bloggportalen.se topp-tio-lista under rubriken Film!? I min värld är det värt ett grattis...Grattis!//BloggBeduinen

tisdag, augusti 08, 2006  
Konrad Olsson skrev...

Va? Är jag bara tia? Sist jag kollade var jag åtta! Men tack ändå.

tisdag, augusti 08, 2006  

Post a Comment

Länkar till denna text:

Create a Link

<< Hem