måndag, augusti 14, 2006

Vad hände med Sami Kallinen?
– tre nittiotalstidningar

Tänk vad en regnig och sömnig söndageftermiddag kan göra för Vassa Eggen-nerven. Djupt begraven i gamla tidskriftsbackar hittar jag tre nittiotalstidningar som satt sina spår.

Filmpremiär
Gratistidning, maj 1998Vad hände med Sami Kallinen? En av filmjournalistikens mest skarpa och brinnande redaktörer tycks helt ha försvunnit från spalterna sedan han lämnade redaktörsposten på Bibel, sent nittiotal.
     Ett av hans mindre ihågkomna alster är gratistidningen Filmpremiär, som han egensinnigt chefredaktörade. Mig veteligen kom bara ett nummer och det rara exemplar jag haft gömt under sängen brukar då och då åka fram – för att påminna mig om att det faktiskt funnits fanzine-glödande och humoristisk filmjournalistik på papper.
     Tidningen inleds med en dödsruna för då nyligen bortgågna birollskungen JT Walsh. Fortsättningsvis hittas roliga och nyttiga notiser – listor på tidernas bästa uppföljare och regissörerna man bör undvika. Joel Schumacker kallas »Hollywoods stora heffaklump, befriad från känsla och en fullständig klåpare«. Sedan features: Stanley Kubrik-retrospektiv, intervju med Scorseses klippare Thelma Schoonmaker och stor screwball-special.
     Men roligast är ändå ledaren, som i detta nummer består av Sami Kallinens ansökningsbrev för posten om Svenska Filminstitutets VD. »Att jag bara är 25 år gammal är en otrolig fördel. (…) Jag har en känsla för hur man tänker idag, jämfört med hur man tänkte på 1860-talet då majoriteten började jobba i huset.«
     Bland skribenterna hittas Mathias Dahlström och Jerker Petersson. Den beskurna tabloiden är stilrent formgiven av designduon Vår – vars ena halva, Karl Grandin, även AD:ade sena tidningen Pop.
     Och en snabb googling visar att Sami Kallinen idag »bor i Amsterdam och arbetar som videokonstnär, filmmakare och redaktör.« Kanske bekräftar det bara tidskriftssanningen om att bra svensk filmjournalistik kräver sina eldsjälar.
     Ett kamikaze-uppdrag eldsjälarna förr eller senare tröttnar på.


Ultra Magazine
Gratistidning, nr 3, 1996Jag tror aldrig Ultra Magazine delades ut i Umeå och det enda exemplar jag norpade åt mig på en Stockholmsresa har omsorgsfullt sparats – likt ett magasinarkeologiskt fynd, en symbol för en era jag själv aldrig fick uppleva.
     För det här känns verkligen nittiotal. Eller vad sägs om en Broder Daniel-intervju signerad Linda Norrman-Skugge, ett uppmärksammande av Lambrettans 49-årsjubileum och skribenter som Anna Björkman, Johan Skugge och Patrik Arve?
     Här hittas idel källor till dagens medievärld. Kjell Häglund inleder en filmkrönika om Mike Nicols-rullen The Birdcage med att påpeka inledningsscenens viktighet – ett djupdykeri som fortsatte i sentida blogg. Tidningens chefredaktör Maria Lindén är i dag skribentkollega på Residence.


Handbook for Revolutionaries
Hardcorefanzine, nr 2, sent 1990-talDet var inte mer än självklart att Refused hade ett eget fanzine under hardcore-erans storhetstid. Dennis Lyxzén var självutnämnd chefredaktör, David Sandström »language consultant« och Jon Brännström layoutman i denna handbok för tonårsrebeller.
     Innehållet känns föga intressant idag – med krönikor om att bli arresterad av polisen, fråga-svar-intervjuer med amerikanska och norrländska punkband samt en stulen artikel från Texas Observer om oljebolagets Shells ondska. Men då, när tidningen kom, kändes det som scenens självaste epicentrum. Innehållet är nästan uteslutande producerat av Umeå-bandens alla sångare och musikanter.
     Och oavsett hur mycket man hånskrattade åt den tafatta pagemaker-layouten – samtidigt som jag och Samuel snodde alla våra manér till Flare från Lars Sundh – ska inte Handbook for Revolutionaries underskattas som katalysator till min egen fanzinekarriär.

6 Kommentarer:

Niklas skrev...

Var inte Kristian Luuk också redaktör på Ultra en gång i tiden?

Handbook for Revolutionaries verkar vara ett spännande tidsdokument!

måndag, augusti 14, 2006  
Konrad Olsson skrev...

Ultra/Luuk känns bekant, men jag har ingen aning. Känns även som fler medieprofiler passerade genom Ultra innan de nådde vidare destinationer.

Handbook for Revolutionaries är just det.

tisdag, augusti 15, 2006  
block skrev...

har fortfarande handbook for revolutionaries i en låda hemma. kan lika gärna passa på att säga det när jag ändå kommenterar allt som har med refused att göra på din blogg.

tisdag, augusti 15, 2006  
Kjell skrev...

chefredaktörerna för Ultra i tur o ordning:
Andres Lokko, Kristian Luuk, Linda Skugge, Maria Lindén.
Tror att Lasse Sundh gjorde formen från allra första början, minns inte vem som var chefred före Andres.

tisdag, augusti 15, 2006  
Anonym skrev...

Kjell, det var Patrik Moks som var den första redaktören!
Länge trodde man att det var lag på att tidningen Ultra skulle ha en chefredaktör med Estnisk bakgrund, ända tills Linda Skugge lyckades bevisa att så inte var fallet.
Som kuriosa kan nämnas att Ultra var Andres Lokkos första skribentjobb. Han handplockades direkt från Estniska husets lunchrestaurang av Jan Gradvall och undertecknad. I samma veva blev han även knuten till den insomnade tidningen Träffpunkt - dåtidens konkurrent till Nöjesguiden - där han bland annat i en minnesvärd artikel tillsammans med Michael Goulos recenserade djuren på Skansen.

* L *

fredag, november 24, 2006  
Anonym skrev...

vad gäller vår tidning Filmpremiär så hann vi faktiskt med tre nummer innan kassan sinade. det var en rolig tid, brinnande men fattig. Sami har det bra i Amsterdam, är pappa, men lika tokig som vanligt.
tack för nostalgitrippen

Mathias Dahlström
/HomeVision Magazine

måndag, februari 26, 2007  

Skicka en kommentar

Länkar till denna text:

Skapa en länk

<< Hem