måndag, september 11, 2006

Mallick agerar i det tystaÄnnu en sån arbetsvecka. Födelsedagen kom, men jag körde bara på. Jobb, jobb, jobb. I fredags stängde jag av, landade utarbetad hemma med en flaska rödvin och Terrance Mallicks The New World. Denna långsamma, intuitiva kärlekshistoria – precis i paritet med min rådande sinnesstämning.
     Har alltid hållit Mallicks Den tunna röda linjen högt. Andra världskriget-eposet om landstigningen på den där japanska ön. Den ofattbara skådespelaruppställningen, den ofattbara längden (2.44 – bör ses i omgångar). Hur historien berättas så introvert, med Jim Caviezel som bärare av filmens själ och ryggrad.
     I The New World fortsätter Mallick temat. Landstigningar, olika världar möter varandra, inre röster som frågar sig – vem är jag? Vem är du? Vad gör vi här? En fantastisk Colin Farrell. Efter denna och Miami Vice är han min nya favoritskådespelare.
     Men roligast på dvd:n var den timslånga bakomfilmen. Och det faktum att de gjort en timslång bakomfilm helt utan att Terrance Mallick syns i bild. Och om han gjorde det, visste man det inte.
     Hans ande vilade istället över hela inspelningen via alla assistant directors, stunt coordinators och skådespelare som alla pratade om att »Terrance likes…«, »Terry wants to…«, »Terrance vision is…«.
     Det är en sällsynt skygg och storslagen regissör som inte behöver säga ett enda ord, men ändå får så mycket sagt.
     Och The New World är en sällsynt storslagen film som inte behöver säga många ord, men ändå får så mycket sagt.

5 Kommentarer:

karin skrev...

colin farrell - din favoritskådespelare? vad är det egentligen killen har? det är en ärlig fråga - ända sedan han började bli hypad har jag undrat vad det är som gör att folk fastnar för honom. där jag ser en medelmåttigt snygg, medelmåttigt rolig och medelmåttigt begåvad partygrabb verkar andra se en rolig, smart och sexig skådis med superstjärnepotential.

tisdag, september 12, 2006  
Konrad Olsson skrev...

Du säger det själv. Han är inte lika filmstjärneglammig som exempelvis Brad Pitt och Tom Cruise. När jag såg Miami Vice tänkte jag på hur väl han passade in i den skitiga stilen – lönnfet, en skäggfrisyr som inte ens är ovårdad utan bara osmaklig.
Hans karaktär i The New World har något misslyckat och desperat över sig, vilket han gestaltar väl i en situation där andra skulle släta ut med allt för perfekt hjältemanér.
Men det är bara dessa två jag tyckt han stått ut i. Tidigare har jag tyckt ungefär som du.

tisdag, september 12, 2006  
Jonas skrev...

Grattis i efterskott!

tisdag, september 12, 2006  
Konrad Olsson skrev...

Tack!

tisdag, september 12, 2006  
The Lid skrev...

Grattis i efterskott! En födelsedag med rödvin och en bra film låter som en födelsedag jag skulle vilja fira! Var för övrigt och s¨g Click med Adam Sandler. Har för mig att du skrev om den i något tidigare inlägg. Vad tyckte du om den? Jag gillade den faktiskt, hade inga förväntningar så den var klart godkänd!

söndag, september 17, 2006  

Post a Comment

Länkar till denna text:

Create a Link

<< Hem