söndag, oktober 22, 2006

Hösten, farten, snönJag åkte till Umeå och det var som att se hösten rycka sin sista dödsryckning.
     Första dagen var himlen molnfri, älven mörkblå, löven sprakande gulgröna, och jag påmindes om hur vackert det faktiskt kan vara där uppe. Vackert på det där sättet man aldrig kunde se som bortlängtande tonåring. På kvällen var älven stor och svart, speglade ljusen från husen, kafébåtarna och upplysta Stadskyrkan. Jag ser den sällan så – om sommaren är nätterna för ljusa, om vintern är den täckt av is.
     Andra dagen åkte jag ut med farsan till stugan och drog upp lillbåten ur vattnet. Disigt, molnigt, nära nollgradigt. Ritualen kunde inte vara tydligare.
     Tredje dagen föll första snön. Ett regnblandat slask som snabbt försvann från gatorna, men inte från den gamla träbron, där snötäcket låg kvar under den sena promenaden hem från stan. Rocken jag köpte i London gjorde sitt jobb.

Så jag sov, läste och kollade film på plasman och teve på powerbooken. Joan Didions deprimerande Lagt kort, ett tråkigt George Clooney-porträtt i nya Vanity Fair. Småroliga The Matador, inte så roliga Hustle & Flow (hade svårt att sympatisera med en hallick som slänger ut sin son på gatan). Briljanta Brotherhood, svårdefinierade Ugly Betty och fortfarande myspysiga Six Degrees.
     Jag ringde A som sa att det var 18 grader »kallt« i New York. The bastard. Men det är en ynnest att ha kopplingen dit. Som om filmerna och teveserierna man ser, böcker och tidningarna man läser, kommer närmre. Som om den stadens stämning, om än bara lite, transporteras över telefonlinjen.
     Han är ofta ute på gatorna när vi pratar. »Nu är jag i korsningen Jersey och Lafayette«, säger han och berättar att han häromdagen passerade en skylt i Greenwich Village som talade om att de minsann skulle spela in kommande scener till Six Degrees där.
     Flytta bilarna, annars towar vi dem.

Norrlandsvistelsen var ett slags halvlek, en time out, i en höst som kastat sig fram över veckorna och månaderna i en ständigt accelererande verklighet. Skrivjobb, flygresor. Man frestas citera Baudrillard, som A gjorde häromdagen. Det där om farten. Att den »skapar rena objekt« och »suddar ut marken och referenserna« eftersom den »rör sig snabbare än sin egen orsak«. Sånt där prettofilosoferande vi alltid myser ner oss i när vi väl träffas.
     Men det får vänta, till jul, när hösten verkligen är över, och jag går de där gatorna tillsammans med honom. Det blir sweet.

4 Kommentarer:

The Lid skrev...

Shit! Du har många järn i elden du! Blir det NY i vinter?

måndag, oktober 23, 2006  
Konrad Olsson skrev...

The Lid! Kul att höra av dig! När ska du börja blogga igen? Japp, det blir två veckor jul-och-nyår i New York.

fredag, oktober 27, 2006  
michael skrev...

Tack för serie tipsen jag är helt förlorad!

söndag, oktober 29, 2006  
Kjell skrev...

Varför hookade du inte upp teveserierna på plasman? Six Degrees måste ses i 720p.
Och så råder jag dig att se om Hustle & Flow med föresatsen att inte prompt identifiera dig med allt protagonisten gör!

måndag, oktober 30, 2006  

Post a Comment

Länkar till denna text:

Create a Link

<< Hem