söndag, oktober 01, 2006

Lite film, lite teveStorm – ett svenskt magplask
Såg svenska sci-fi-hoppet Storm härom veckan. Full av förväntan, idel plus och insekter på omslaget, och jag blev ivrigt imponerad av första fyrtiofem minuterna. Men herregud vad den spårade ur därefter. Så många höga ambitioner, så många fina, nervkittlande storytrådar den slängde ut i början – som sedan hängde oknutna i det tilltrasslade och allt för långa slutet.
     Det har gått för lång tid för att kunna ge exakta exempel. Men bara en sådan sak att strunta i att följa upp dödsskjutningen inne på den mörka datorspelshallen. Utan istället, på amatörmässig amöbanivå, slänga in en liten »twist« i slutscenen, där poliserna plötsligt dyker upp igen. Som om de innan avslutad inspelning kom på att »jamen visst fan, vi glömde ju att polisen var efter honom också, hur löser vi det?«
     Att den fick så höga betyg är obegripligt. Enda sansade recensionen (var ju tvungen att googla upp den) kom från Nöjesguiden, som efterfrågade hårdare kill-your-darling-disciplin hos upphuvsmännen. Men den kritiken hamnade lite i skuggan av det faktum att den kokainsniffande huvudkaraktären jobbar på nämnda tidning.
     Men de kusliga bilderna av ett folktomt Vänersborg, samt actionscenen från ett höstmörkt och regnruskigt Kungsgatan, var toppen!

Studio 60-backlash
Det viskas i kommentarerna hos Degrell om en Studio 60-backlash. Jag ställer mig oförstående inför kritiken. Kanske inte nödvändigtvis i sak, utan till vilken sorts kritik det handlar om. En akademisk och intellektuell analys av Sorkins förmåga att hantera den Saturday Night Live-lika showen trovärdigt.
     För mig har Sorkins stora behållning alltid varit de känslomässiga kurvorna – hur han bygger upp avsnitten till ständiga gåshudsklimax. Samt hans förmåga att sätta upp ramarna för sitt eget, inte så lilla, universum och låta berättelserna och karaktärerna ta plats däri. Trovärdighetsfrågan känns därför irrelevant. Jag menar, Vita Huset byggde ju knappast på sin starka verklighetsförankring.
     Dumburken beskrev det – ganska banalt, men väldigt sant – som »den där Sorkinska känslan som infinner sig i magen«.
     Ät det, filmakademiker!

Six Degrees
Vill även passa på att tacka utmärkta bloggaren Herr Bergström för torrent-tipset om nya dramaserien Six Degrees. I rakt nedstigande led från Short Cuts, Playing by Heart och 13 Conversations About One Thing tar den paralleldramat till teveserieformatet och knyter samman – ni gissade det – sex personers liv i New York.
     Fullt av fina skådisar man alltid haft ett gott öga åt, men som inte alltid kommit till sin rätt. Campbell Scott (Spanish Prisoner, Rodger Dodger) som gråsprängd utbränd fotograf. Erika Christensen, som briljerade i Traffic men sedan levt ett undangömt liv i skuggan av Topher Grace. Och så Bridget Moynahan (Sex And The City, The Rectruit och Lord of War) som jag, trots lite vanskligt model-gone-actress-överspel, alltid gillat.
     Serien känns rakt igenom skönt myspretentiös, ungefär på samma sätt som Felicity, och lyckas faktiskt blända med sina New York-stereotyper.
     Frågan är bara om de kommer kunna hålla spänningen levande. Att bygga en serie på det kittlande i mötet mellan främmande människor känns lite vanskligt. Rimligtvis borde de väl förr eller senare… lära känna varandra?

2 Kommentarer:

carlh skrev...

"Nobody likes the smartest kid in the class". Om Sorkin inte skulle leva upp till, eller som som vissa i nuläget spekulerar kring, k a n s k e inte kommer att leva upp till de högsta standarderna, för övrigt satta av Sorkin själv, är det rimligt att somliga kritiker gnuggar fingrarna av förtjusning.

Själv lyssnar jag på varje mening och hör – magi.

måndag, oktober 02, 2006  
Niklas skrev...

Six degrees känns lite sådär som att bara falla ner i ett rosa ludd. Avkoppling utan större motstånd. Lite som världens längsta Rom-com. Och allt i New york-miljö. Vi får hoppas att det blir några avsnitt så vi får se hur de hade tänkt spinna vidare på denna story eller eventuellt allt eftersom spinna in nya karaktärer.

söndag, oktober 08, 2006  

Post a Comment

Länkar till denna text:

Create a Link

<< Hem