torsdag, oktober 26, 2006

Stockholm var bättre förr. Jo, jag tackar.Niklas Wahllöf får bakåtsträvarfnatt i en recension av fotoboken Sthlms liv i dagens DN. Jag har själv sett boken, det är fin memorabilia, men i Wahllöfs händer förvandlas den till något annat, en bländande nostalgichock så omtumlande för karln att han får något simmigt i blicken, ett pirr i magen över svunna tider, och maniskt börjar upprepa allt han ser på bilderna, allt det han tycker sig sakna i dagens Stockholm.
     »Under bokens tre decennier trängdes människor, bilar, bussar, spårvagnar, cyklar och mopeder på gemensamma utrymmen. (…) Alla möjliga verksamheter axel mot axel längs trottoarerna; bostäder, kontor, hantverksateljéer, krogar, småhotell, butiker, kiosker. Och en nyfikenhet hos invånaren att med egna ögon se något som hände i staden«
     Nog för att jag spillde morgonespresson över köksbordet redan vid den provocerande rubriken, »När Stockholm var en stad«. Nog för att de bildsätter det hela med den fantasilösa bildtexten »Klarabergsgatan innan den blev trist«. Och nog för att Niklas Wahllöf helt ogenerat får »känslan av att det var bättre förr«. Men när han avslutar recensionen med att måla en dystopisk bild av det nutida Stockholm, som tagits över av »tillrättalagda gallerior« och »klinskt rensade platser« – då blir jag riktigt förbannad.
     Diskussionen om Stockholm förvandling, rivningen av Klarakvarteren, resningen av de brutalt tyska bankklossarna runt Sergels torg, är visserligen intressant (Claes Britton skriver bra och kul om ämnet i sin Sekelskifte i Stockholm). Men att, som Wahllöf, ha mage att så skamlöst svartmåla Stockholm, mot bakgrund av en sådan nostalgimarinad, tyder på ett sällsynt förakt mot staden.
     Har han någonsin suttit på Dramatentrappan vårens första skimrande dagar? Har har promenerat i Kungsträdgårdens nya lindallé, längs utekaféer dränkta i nedgående sol? Har han stått på Stureplan en pyrande lördagkväll? Jag menar, överallt hittas ju »nyfikenheten«, överallt hittas ställen där verksamheter trängs »axel mot axel längs trottoarerna«. Ta Skånegatans myllrande restaurangliv. Ta Street-marknaden i Hornstull. Ta Götgatspuckelns nybildade shoppingstråk. Ta tamejfan Drottninggatan en vanlig lördag.
     Var är framåtandan? Utvecklingsviljan? Kärleken?
     Hos Niklas Wahllöf är den lika närvarande som iPods och take away-latte på bilderna han recenserar. Han går till och med så långt i sin nyfunna det-var-bättre-förr-yra att han, i slutet av recensionen, helt sonika bestämmer sig för att flytta till Malmö.
     Bra så. Dra du Niklas. Så tar vi andra hand om Stockholm.

Läs recensionen här. Men kolla hellre in bilderna.

14 Kommentarer:

Måns skrev...

Inser att jag långtifrån är kapabel att ta diskussionen om vad som är bäst av då och nu i huvudstaden utan nöjer mig med att jubla över de underbara bilderna.
Speciellt skidåkaren mitt i trafiken - sådant ser man aldrig i Stockholm längre.
Däremot, när jag bodde i Göteborg körde GP den typen av bilder hela tiden.

Årets första snö; då kommer några dårar i telemarksutrusning nedför Avenyn. Och när höstregnet orsakade översvämning kan ni ge er fan på att det kom en snubbe PADDLANDES i en kanot längs Södra Vägen. Det är sant, jag svär!

Min slutsats: Vädret var dramatiskare i Stockholm förr.

torsdag, oktober 26, 2006  
Alexandra skrev...

Äsch, klart det var bättre förr!

torsdag, oktober 26, 2006  
Jonas skrev...

Läste du Herman Lindkvists krönika i Fokus nyligen? Det var apropå det tydligen trängande behovet av ett nytt operahus. Först beklagade han sig över småskaligheten på byggprojekt i Stockholm, men sedan beklagade han sig över Globen. Det var ofrivillig humor.

fredag, oktober 27, 2006  
Kenne skrev...

Ta ner ett par gamla skidor från Umeå och ta en tur på dessa i stan när den första snön faller i Sthlm. Perfekt om det vore på väg till en intervju eller liknande. Ha samtidigt på dig rocken från London, så att det blir med lite stil.

fredag, oktober 27, 2006  
Louise skrev...

Well, Konrad. Du har fel. Du är ung och inflyttad och har inte sett vad som hänt.
För det är skillnad. Stämningen är mindre vänlig, tempot är högre och gentrifieringen av innerstan har utarmat den tidigare blandningen av folk.
Vasastan, numera ett bostadsrättshelvete med ängsliga trettionåntingmänskor, var tidigare en arbetarstadsdel. Jag är ingen Weiron i ottan, men onekligen blir stan trevligare om alla känner sig välkomna på gatorna.
Jag är innerstadsbo och stockholmare sen generationer tillbaka. Ändå tvivlar jag ibland på min hemortsrätt i stan. För det är bara när man har pengar och vill spendera dem som man kan låta sig förtjusas över krogar, klubbar och kaféer. Har man inga pengar finns inte längre någonstans att ta vägen.
Titta på bilderna, det är fullt av folk på stan men de ägnar sig inte främst åt att shoppa. Det är skillnaden.

lördag, oktober 28, 2006  
Lidbom skrev...

This post has been removed by the author.

söndag, oktober 29, 2006  
Lidbom skrev...

"nostalgimarinad" – strålande!

Shopping är verkligen inget Stockholms-fenomen. Fråga vad folk på landsorten gör – de åker helst till köpcentret. Åka längdskidor gör gärna grundskolelärare och överklassen.

söndag, oktober 29, 2006  
Puman skrev...

Alla städer färändras. Jag håller inte med om att allt var bätter förr. Det är klart att det kanske var gemytligare, men det var oxå mer provinsiellt. Att man förstörde Klarakvareten tycker vi är synd idag, men då ville man bli av med de gamla trångbodda lägenheterna utan toalett. Under sjuttitalet kostade en stor stark lika mycket som idag (antal kronor), och man var tvungen att beställa en macka till!

söndag, oktober 29, 2006  
Kjell skrev...

Jag kan inte gå vissa sträckor i stan utan att ens sakna 80-talets Stockholm!
Och 50-talets Stockholm – Pär Rådströms och min morfars och mormors Stockholm - hade, precis som Wahllöf skriver, en helt annan sorts vidare citykänsla, en myllrande modernitet som strömmade genom hela mixen av människor och inte bara som ett lifestylekoncept.
Konrad, du vet att jag kan romantisera vilket särskrivet hål i väggen som helst, men FÖR SJUTTON JÄRNVÄGAR, som mormor alltid sa – 50-talet! När espresson, de tjeckiska ölen och de kontinentala köken kom till Stockholm… och när hela stan älskade New York för dess moderna film och musik. 60-talet! Bromma International funkis-Airport med alla pastellackade bubblor och amazoner ända ut längs Ulvsundavägen. Det VAR ju lite större då. Inget att hymla om.

måndag, oktober 30, 2006  
Konrad Olsson skrev...

Louise, på vilket sätt har jag fel? Eftersom jag är nyinflyttad och inte var med på 40-talet så kan jag inte uppskatta vad Stockholm har idag?

Visst bör man diskutera hur staden ska utvecklas och utformas. Visst bör man ha historien i åtanke. Och visst är det mer kommersiellt idag. (Jag har dock svårt att köpa argumentet att all kommers är negativ, halva Wahllöfs text handlade ju om hur många "levande" verksamheter det fanns förr.) Men det jag reagerade på i DN-texten var det pessimistiska anslaget. Ett budskap som var: »Titta här! Fina bilder från förr! Idag är allt skit! Jag drar till Skåne...«.

DN-texten undvek diskussionen om Stockholm idag och cementerade en bild av att allt bara går käpprätt åt helvete och att det inte finns något att göra åt det.

Den bilden går jag inte med på.

måndag, oktober 30, 2006  
Konrad Olsson skrev...

Kjell, kanske är det en generationsfråga, kanske är jag naiv och historielös, kanske är jag lurad av »lifestylekoncepten«, men det finns inga romantiserande ord eller bilder i världen som kan skapa en starkare och mer positiv upplevelse av stadslivet än den jag haft under mina sex år i Stockholm. Jag åberopar, utan att skämmas och å det starkaste, den gamla tesen att nuet alltid är bättre än dået.

måndag, oktober 30, 2006  
BloggBeduinen skrev...

Ha-ha-ha...jag känner mig som en bäckforell som misstänksamt blickar upp mot ytan på den där "flugan", den ser ju så god ut men det är något som inte riktigt stämmer...så med ett mäktigt plask simmar jag vidare! Och ja, jag tror att alla världens flugor är bundna för just mig!//BloggBeduinen

tisdag, oktober 31, 2006  
Konrad Olsson skrev...

Tala ur skägget, Bloggbeduinen! Vad menar du med »flugan«?

tisdag, oktober 31, 2006  
Kjell skrev...

Först nu har jag bläddrat i själva boken förresten... hittade den i Mårtens rum. Inget vidare. Tvivelaktig mytologisering. Ta bara färgbilden på Stureplan som inleder Nöjeslivskapitlet. Folktomt, fattigt... såg ju ut som en Warszawa-bild från nån av Kieslowskis Dekalogen-stories.

tisdag, oktober 31, 2006  

Post a Comment

Länkar till denna text:

Create a Link

<< Hem