måndag, oktober 30, 2006

Uttalade tankarVarje gång jag hör voice over på film tänker jag på Brian Cox karaktär i Adaptation. Ni vet, den där manusförfattargurun som skriker över en fullsatt aula att »god help you if you use voice over in your work, my friends! God help you! That's flaccid, sloppy writing. Any idiot can write a voice over narration to explain the thoughts of a character.«
     Han skrek så förbannat ilsket att det går en skamsen ilning genom kroppen varje gång jag hör en voice over. Och som en ren försvarsmekanism tänker jag genast: »Ha! Nu har manusförfattaren fuskat igen!«
     Så också när jag såg första avsnittet av Dexter, den nya teveserien som framsynta tevekanalen Showtime förärat oss med. Med underbare Michael C Hall från Six Feet Under som seriemördare som mördar andra seriemördare.
     Och mycket riktigt var också voice overn det som kommentatorerna hos Kjell reagerade starkast på efter de inledande avsnitten. Och visst är den stundtals överflödig i scener där skådespeleriet skulle öppna för så många fler nyanser och möjliga tankevärldar utan den förklarande överrösten.
     Men så kommer också såna små fina inblickar i Dexters hjärna att man genast tänker om. Som i senaste avsnittet:
     »I like to pretend I'm alone. Completely alone. Maybe post-apocalypse or -plague. No one to act normal for. No need to hide who I really am. It would be… freeing.«
     När voice overn betonar Dexters ensamhet och isolering, det jag gillar bäst med serien, blir den snarare en styrka.
     Att serien sedan har fler fantastiska fördelar – den skruvade intrigen, det sprakande bildspråket, det uppfriskande i att den utspelar sig i Miami – gör den till årets kanske bästa teveserie, i konkurrens med Brotherhood och Studio 60.

2 Kommentarer:

Kjell skrev...

Har exakt samma inställning till Dexter-voiceovern. I synnerhet efter att ha börjat läsa romanen som ligger till grund för serien. Den lätt distanserade tonen i voiceovern är central i verket.

tisdag, oktober 31, 2006  
Martin skrev...

Jag är också en fan av voiceovern. Gillar det torra och distanserade tonen. Har precis sett episod 11 och vet inte ifall jag kan hålla mig tills på måndag när nästa avsnitt kommer ut.

torsdag, december 14, 2006  

Post a Comment

Länkar till denna text:

Create a Link

<< Hem