tisdag, november 14, 2006

Jag och Jack BlackI nya numret av Magazine Café återges min första kontakt med den internationella kändisvärlden: en intervju med Tenacious D.
     Glamouröst? Snarare overkligt. En bekräftelse på att omständigheterna styr innehållet, snarare än vilja och ambition.
     För först styr skivbolagsfolket upp med tidningsredaktörerna. Sedan sitter man där en måndagkväll, som inhyrd skribent, och väntar på samtal från New York. Ett samtal som självklart skjuts upp till kvällen därpå, då man sitter där igen, och väntar, med minutiöst förberedda frågor – riktade till Jack Black.
     Men när skivbolagsfolket väl ringer, och mekaniskt meddelar att »I’ve got Tenacious D for you«, visar det sig såklart att sidekick-Kyle också med på tråden, vilket skivbolagsfolket undkommit att berätta. Hälften av frågorna i sjön.
     Sen känns det som om allt spårar ur totalt. Under den lilla halvtimme man får tjabblar duon oavbrutet i mun på varanda, ens vanligtvis så världsvana engelska gurglar ur munnen, man skriver frenetiskt på powerbooken och förbannar sin naiva övertro på sin förmåga att transkribera amerikanska i realtid.
     Starstrucked? Man hinner inte.
     Många av småintervjuer är så där, lätt kaosartade. En sorts seize the moment-journalistik, där de små nyanserna och felsägningarna, de galna uttrycken och oväntade meningsutbytena, blir själva poängen i texten.
     Men slutresultatet blir faktiskt väldigt roligt.

* * *

Apropå publiceringar. För ett tag sedan fick jag ett mail från en man vid namn Pavel Pollak. Han var polsk-svensk översättare av Hjalmar Söderberg, skrev han, och ville låna en ett årsgammalt inlägg från min blogg till sin förlagssajt.
     Så stoppa pressarna: Konrad på polska!

7 Kommentarer:

Niklas skrev...

Varför transkribera på datorn? Är det kutym att man inte spelar in telefonintervjuer?

tisdag, november 14, 2006  
Konrad Olsson skrev...

Svaret stavas orutin. Kutymen, om sådan finns, är väl snarare att man spelar in.

onsdag, november 15, 2006  
Kalle skrev...

seize
starstruck
/besserwisser

onsdag, november 15, 2006  
Anonymous skrev...

Man antecknar i vanligt block, eller på datorn. Inspelning tar onödigt lång tid när man skriver ut. Dessutom blir man slapp av den "säkerheten" som en inspelning ger. När man antecknar tvingas man gå igenom svaren en gång till, även om det går fort. Man lyssnar bättre.

///Megaproffset

torsdag, november 16, 2006  
tim skrev...

När kommer din intervju med Lasse Sundh? I Residence var det väl...

fredag, november 17, 2006  
Puman skrev...

ibland har jag väldigt svårt att förstå Jack Blacks humor. Såg hans skämt på MTV Europe Music Awards i Köpenhamn om Madonna - helt värdelöst

söndag, november 19, 2006  
Konrad Olsson skrev...

Tim: Jag vet faktiskt inte. Det finns en risk att den skjuts på till våren. Maila mig från länken Kontakt här ovan så håller jag dig uppdaterad.

måndag, november 20, 2006  

Post a Comment

Länkar till denna text:

Create a Link

<< Hem