måndag, november 27, 2006

Äntligen tillgänglig! Killinggängets mästerverk Ben & GunnarOm jag skulle plocka ut mina bästa svenska filmer genom tiderna skulle Ben & Gunnar, en liten film om manlig vänskap komma högt, minst topp fem.
     Aldrig någonsin har en stockholmsskildring, en skäggskildring och en kärleksskildring satt så djupa spår. Här lades grunden för det som skulle komma att bli deras riktiga mästerverk – Fyra nyanser av brunt. Den finstilta gränsen mellan parodi och allvar, mellan sexskämt och becksvart ångest.
     Så många minnesvärlda scener. Alla När Harry mötte Sally-referenser. Alla sköna mellanklipp, intervjuerna med skäggprydda farbröder i alla åldrar (»jag skaffade mitt första skägg i Antwerpen, på en skolresa i nian.«). Alla stereotypa manliga attribut, tennismatcherna mellan Rehborg och Inde.
     Särskilt scenen när Rehborg, alltså Gunnar, är så olycklligt kär i Ben att han sitter apatisk på tennisplanen medan Inde fortsätter smasha skämt om »mutta hit och mutta dit«.
     Efter tennismatchen promenerar de genom en park, och Inde går loss om att han såg »så jävla schysst piratporr härom kvällen«, varpå Gunnar viker av från stigen och promenerar rätt ner i en liten damm.
     »Gunnar! Vad gör du?!«, skriker Inde. »Vad går du ut och ställer dig i vattnet för? Är du ledsen eller? Faan vad konstig du har blivit.«
     Denna sveriges Brokeback Mountain kom 1999 som en del i Killinggängets Svt-tetralogi Fyra små filmer. Av dessa fyra filmer var det bara Torsk på Tallin som gavs ut på dvd – alltför dyra musikrättigheter satte käppar i hjulet för de andra – och den har därefter upphöjts som den främsta av filmerna. Men själv håller jag än idag Ben & Gunnar som en av Killinggängets absolut största stunder. Långt större än Torsk på Tallin.
     Och nu, sju år senare, har någon vän själ lagt ut hela mästerverket på torrent – komplett med alla explosiva Hungry Heart-stunder och arkivbilder från Springsteens Ullevi-spelning 1985.
     Skynda fynda.

1 Kommentarer:

Anonymous skrev...

Om du har möjlighet att seeda skulle flere bli rigtig glada. Please!

Har letat så länge efter denne film.

torsdag, december 07, 2006  

Post a Comment

Länkar till denna text:

Create a Link

<< Hem