tisdag, december 12, 2006

Diggs dunderserie räddar tevetittandetJag har tre laster: nikotin, socker och teveserier. Jag njuter när de är tillgängliga, får abstinens när de försvinner.
     Den senaste veckan har en våg av kallsvettningarna lurat uppe vid hårfästet när flera favoritserer tagit juluppehåll: Studio 60, Heroes, Ugly Betty. Hårddisken knorrar av hunger och lediga gigabytes.
     Men just som jag börjar skaka av torrentskälvningar sparkar Taye Diggs in en sidodörr och levererar fem fenomenala avsnitt av spänningsserien Day Break, som Kjell skrev om här och här.
     Taye Diggs spelar Brett Hopper, en Jack Bauer instängd i Måndag hela veckan, en LA-snut som sätts dit för ett åklagarmord och upplever samma dag, om och om igen.
     Med ett sådant skruvat upplägg måste man självklart – precis som i 24 – se mellan fingrarna för diverse manusmässiga krumbukter och logiska kullerbyttor. Hur kommer det sig till exempel att Diggs ena dan råkar rätt i händerna på de agenter som är efter honom, medan han andra dan slipper dem helt förbi? Hur kan en sådan jagad man plötsligt slå sig ner på ett fik för att begrunda situationen?
     För att dramat kräver det såklart. Det vore förstås omöjligt, och säkert rent plågsamt långtråkigt, att hålla varje storytråd vid liv i varje avsnitt. (Jag ser framför mig ett Seinfeld-likt pitchmöte på tevebolaget: »i varje avsnitt händer samma sak!«)
     Men till skillnad från 24, där vissa avsnitt kan vara tragiskt trista transporttimmar, är tempot i Day Break så svindlande högt att man har överseende med hålen i handlingen.
     Dessutom bjuder premissen på en helt annan möjlighet att vara flexibel med formatet. Det är uppfriskande hur avsnitten hela tiden byter skepnad – hur vissa utspelar sig under en och en halv dag, andra under tre – och därmed bjuder på en oemotståndlig oförutsägbarhet.
     Ta senaste avsnittet, som utvecklade sig till en härlig homage till en av de bästa polisfilmerna någonsin: snut-tar-snut-som-gisslan-dramat The Negotiator med Samuel L Jacksson och Kevin Spacey. Eftersom Diggs karaktär vet att allt är »återställt« nästa dag kan han tillåta sig nästan vilka drastiska situationer, och rena återvändsgränder till åtgärder, som helst. Han vaknar ju ändå upp i sängen dagen efter.
     Det enda jag riktigt stör mig på är att de i varje avsnitt nollställer numreringen av dagarna. I avsnitt 5 borde vi rimligtvis vara uppe i 9-10 dagar, right?
     Day Break blev en riktigt positiv överraskning, en kittlande lucköppning i tevelandskapets adventskalender. En superspännande smällkaramell i… erhm, tevegranen (exalterade blogginlägg kräver löjliga liknelser). Hoppas bara det håller hela vägen ut. Och att vi faktiskt får se serien hela vägen ut.
     För om Day Break gör en Kidnapped och lämnar tablån… ja, då är jag nog tvungen att ta in på avvänjningsklinik över julledigheterna.

11 Kommentarer:

Anonymous Anonym skrev...

Avvärjningskliniker, är det alltså såna där man har svårt att värja sig? Fint ord, även om det låter lite smärtsamt...

tisdag, december 12, 2006  
Blogger Konrad Olsson skrev...

Oops. Korrigerat.

tisdag, december 12, 2006  
Anonymous maxim skrev...

Day Break, det är bra grejor. jag och Kjell hejar då på mentalsjukdomsteorin, vilket skulle rimma väl med till exempel Dennis Lehanys "Patient 67". Någon jävla vetenskaplig förklaring betackar jag mig för.

onsdag, december 13, 2006  
Blogger Konrad Olsson skrev...

Och att han enligt Lehane-spåret dessutom skulle vara SKYLDIG till mordet på åklagaren (som trots allt skett dagen innan)? Och att det upprepade dagen blir ett sätta att fly från sin egen skuld? Intressant. Specillt med tanke på vad han sa i senaste avsnittet, att han känner sig "straffad".

onsdag, december 13, 2006  
Anonymous maxim skrev...

Lehane, precis.

mentalsjukdomsteorin skulle också förklara dom där mystiska injektionerna: är det månne läkarna på mentalsjukhuset som drogar ner honom när han går bananer?

onsdag, december 13, 2006  
Blogger Konrad Olsson skrev...

Vi är något på spåren! Detta ständiga mantrat om "Decision, consequence".
Eller så är dessa detaljer bara kittlande småelement för att få såna som oss att gå loss i bloggkommentarer. Kanske landar tids-hick-upen i en klassisk rädda-tjejen-hitta-skurken-upplösning... Vore tråkigt, känner jag nu.

onsdag, december 13, 2006  
Anonymous Kjell skrev...

Kolla djupt underskattade "Spider", om ni inte gjort det tidigare. En av mina största Cronenberg-favoriter, och den en av de bästa filmer som gjorts där mentalsjukdom införlivats med de yttre skeendena.

Men vad jag ska skulle säga var TACK, Konrad, för att du konstaterade att dagräkningen nollställs för varje avsnitt. Hade inte riktigt fattat det, bara irriterat mig på varje skylt som dykt upp utan att jag fattat vad t ex "Day 3" syftar på... man kan inte fatta allt.

onsdag, december 13, 2006  
Anonymous maxim skrev...

vore det fallet skjuts hela serien i sank, inte bara för att min stolthet vore sårad utan också för att det vore orimligt: det finns ingen "Måndag hela veckan"-mekanik, och inga tecken på tid-och-rumkrumbukter. plus att den där bindgalna hippien som bet honom verkade vara prima psykvårdsmaterial.

men okej, nu blir det kanske för mycket "Lost" av det hela.
får väl lägga till att du har en bra blogg!

onsdag, december 13, 2006  
Blogger Konrad Olsson skrev...

Vassegod, Kjell. Har inte lyckats få någon logik i att dagräkningen nollställs. Mer än att få tittare att "hålla koll" på dagrna i det aktuella avsnittet, vilket vore onödigt övertydligt, istället för lite mer hisnande om man hade en komplett räkning. Vore kul att se hur många dagar han upplever innan dramat är slut. Typ: dag 35... suck, liksom.

Maxim: Inser ju mer vi diskuterar att min invändning om "manusmässiga krumbukter" blir mindre och mindre relevant.

Vill även i sammanhanget påpeka vilken underbar skådis Diggs är. Villka nyanser han lyckas förmedla i slutet av gisslandramat när han suckar och stönar av befrielse när han ser sin flickvän. Ytterligare en fräsch kontrast till den jämförelsevis träige Jack Bauer.

onsdag, december 13, 2006  
Anonymous myrica skrev...

är ni lediga från jobbet idag eller?

onsdag, december 13, 2006  
Blogger Danjel skrev...

...och nu är den nedlagd. Bajs också.

måndag, december 18, 2006  

Skicka en kommentar

Länkar till denna text:

Skapa en länk

<< Hem